Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με νέες δυνάμεις ενισχύεται ο αγώνας τους, μετά τη σύσκεψη σωματείων δημόσιων νοσοκομείων

Από τη σύσκεψη των συμβασιούχων
Από τη σύσκεψη των συμβασιούχων
Στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας προχωρούν το επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης και στη γενική απεργία στις 28/2, ενώ προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη.

Για την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύτηκαν δεκάδες εκπρόσωποι συμβασιούχων, που συμμετείχαν στην παναττική σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν 7 Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αιγινήτειο, «Δαφνί», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Λαϊκό» και «Μεταξά» την περασμένη Κυριακή.

Εκεί, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι συμβασιούχων από πολλά νοσοκομεία της Αττικής, όπως και από το ΕΚΑΒ, με νέες δυνάμεις να μπαίνουν στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας.

Επίσης συμμετείχε η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και συνδικαλίστρια από τον χώρο της καθαριότητας, μεταφέροντας τη δική της πείρα, που στιγματίστηκε από το δολοφονικό πρόσωπο της εργοδοσίας σε βάρος της. «Είχα βιώσει τι σημαίνει να δουλεύεις με σύμβαση δύο μηνών, ενός χρόνου, να είσαι μετανάστρια και χωρίς τη στήριξη σωματείου. Αν είσαι στο σωματείο δεν φοβάσαι», σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των επιτροπών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. «Να βάλουμε τη φωνή και το βήμα μας μπροστά, για να καλυτερεύσει η ζωή μας. Κάθε άνθρωπος, κάθε εργαζόμενος είναι σημαντικός. Είμαι ζωντανή και είμαι μαζί σας, χάρη στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα κατήγγειλε συμβασιούχος από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου κι εκεί η καθαριότητα παραδόθηκε σε εργολάβο, και παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για ανάκληση των απολύσεων παραμένουν απολυμένοι. «Η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αντισυνταγματική; Το 10% των προκηρύξεων αφορούν ΑμεΑ, ποιος εργολάβος θα προσλάβει το 10%; Από τις 90 καθαρίστριες, ο εργολάβος έχει προσλάβει τις 33 κι ένας εργολαβικός εργαζόμενος πρέπει να δουλέψει για 3, περισσότερες ώρες, με λιγότερες απολαβές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι γυναίκες μετανάστριες κι ένα άλλο κομμάτι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών. «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στους εργολάβους, οι οποίοι βλέποντας ότι μεγάλο κομμάτι των απολυμένων κατευθύνονται σ' εκείνους επιβάλλουν ακόμη πιο σκληρούς και άδικους όρους δουλειάς, γίνονται ακόμη πιο επιθετικοί».

Για τον εμπαιγμό διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος των συμβασιούχων μίλησε, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία, η Ιωάννα Δημούλια, θυμίζοντας τα κάθε λογής προγράμματα και «μοριοδοτήσεις». Ενώ σημείωσε ότι η επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, θύμα της οποίας είναι και οι εκατοντάδες συμβασιούχοι στην Υγεία, αποτελεί στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας, σε συνδυασμό δε με τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

«Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Κάλεσε τους συμβασιούχους «να δώσουμε ηχηρό μήνυμα, να βγάλουμε στη φόρα τα τεράστια προβλήματα, να δείξουμε ότι έχουμε φωνή και απαιτούμε ΤΩΡΑ μέτρα ενίσχυσης. Αυτός είναι ο δρόμος μας: Μαζικότητα, οργάνωση στα σωματεία μας, συμμετοχή στην Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων, ανάδειξη των προβλημάτων, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο μέτωπο του αγώνα».

Οι συμβασιούχοι απαιτούν μεταξύ άλλων την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμιά απόλυση και επανατοποθέτηση απολυμένων (π.χ. σε «Αγ. Σάββα» και «Σωτηρία»). Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα για όλους. Εστιάζουν δε στην ανάγκη για άμεση και γενναία ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου δημόσιας και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς επιχειρηματική δράση.

Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο «Θριάσιο»

Απλήρωτοι για τον Γενάρη και τα υπόλοιπα κανονικών αδειών από την εταιρεία «Δ. Παλαιολόγος και Σία ΟΕ» παραμένουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης αλλά και διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες και οι απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων υπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και οδηγούν σε παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι η ανάθεση των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες καθώς και η σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικούς ομίλους Υγείας για διενέργεια εξετάσεων σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε δημόσια νοσοκομεία στοιχίζουν πολλαπλάσια στους ήδη ανεπαρκέστατους προϋπολογισμούς των δημόσιων μονάδων Υγείας από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ