Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο στρατηγός Οϊντάνιτς παραδόθηκε στις αρχές της Χάγης

Ο στρατηγός εν αποστρατεία στο αεροδρόμιο πριν παραδοθεί στις αρχές της Χάγης

Associated Press

Ο στρατηγός εν αποστρατεία στο αεροδρόμιο πριν παραδοθεί στις αρχές της Χάγης
ΧΑΓΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εφτασε χτες στη Χάγη, με εμπορική πτήση των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών, ο πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς. Νομικός σύμβουλος του στρατηγού Οϊντάνιτς, που κατηγορείται απ' το ΔΠΔ της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, σημείωσε λίγο μετά τον εγκλεισμό του πρώην διοικητή στις φυλακές Σεβενεμάν, πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στρατηγού στα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης του γιουγκοσλαβικού στρατού δεν υπήρξε τίποτε επιλήψιμο και πως θα αποδειχθεί η αθωότητα του κατηγορούμενου στο δικαστήριο.

«Είναι ο πρώτος απ' τους συγκατηγορούμενους του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που ήρθε εδώ στη Χάγη. Ελπίζουμε πως η άφιξή του εδώ θα σηματοδοτήσει την αρχή μίας διαδικασίας κατά την οποία θα δούμε την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να τηρεί και να διεκπεραιώνει όλες της τις υποχρεώσεις υπό το διεθνές δίκαιο», δήλωσε απ' την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζιμ Λάντλεϊ.

Αλλοι πέντε Σέρβοι, πρώην στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραδοθούν στις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες. Πρόκειται για τον Νικόλα Σαΐνοβις (πρώην αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης), τον Μίλαν Μάρτιτς (πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας), τους πρώην ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους Μίλε Μρκσιτς και Βλαντίμιρ Κοβάσεβιτς και τον Σερβοβόσνιο δεσμοφύλακα Μομτσίλο Γκρούμπαν. Απ' τους πέντε πρώην αξιωματούχους, μόνον ο Μίλε Μρκσιτς έχει πάρει απ' το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Δικαιοσύνης προθεσμία προκειμένου να παραδοθεί στις αρχές μετά από 30 μέρες, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αίτηση για «ΝΑΤΟική Συνεργασία»

Το πρώτο βήμα για ένταξη στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη» έκανε χτες η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Σύμφωνα με χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση, «η ένταξη του Βελιγραδίου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες της Γιουγκοσλαβίας στην εξωτερική πολιτική και μπορεί να βοηθήσει τη χώρα προς την κατεύθυνση της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Το σχετικό αίτημα εκφράστηκε σε σχετική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, προς τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ