Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδιο διαιώνισης και σκλήρυνσης της κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη

Απροκάλυπτη στήριξη από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο Διεθνές Δικαστήριο και στα εντεινόμενα παζάρια

Copyright 2024 The Associated

Με τον «αέρα» της πολύμορφης στήριξης από τις ΗΠΑ και άλλους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους», κι ενώ εντείνονται σφοδρά παζάρια σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Ισραήλ, παράλληλα με το μακελειό που συνεχίζει στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσίασε το σχέδιό της για την «επόμενη μέρα», το οποίο περιγράφει αναλυτικά τη διαιώνιση και τη σκλήρυνση της κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά τις επαφές που πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα σε Αίγυπτο και Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την περιοχή, Μπρετ Μακγκέρκ, και πριν από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ, με επίκεντρο μια δεύτερη συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και πολιτικών κρατουμένων, η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσιοποίησε έγγραφο με το σχέδιο «διαχείρισης» της Γάζας και της Δυτικής Οχθης την «επόμενη μέρα».

Το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, που ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, συγκεντρώνει τις θέσεις και «προτάσεις» που έχει δημοσιοποιήσει η ισραηλινή κυβέρνηση μέσα στους 4 μήνες του πολέμου, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι η σκλήρυνση της κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, «δυτικά της Ιορδανίας» και μέχρι τη Μεσόγειο, με το γνωστό πρόσχημα της «ασφάλειας» του Ισραήλ, το ίδιο πρόσχημα που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...

Τα βασικά σημεία του ισραηλινού σχεδίου είναι τα ακόλουθα:

  • Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι την καταστροφή των πολεμικών και διοικητικών δυνατοτήτων και υποδομών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και την «εξάλειψη κάθε απειλής για την ασφάλεια του Ισραήλ»...
  • Ο κατοχικός στρατός θα διατηρεί ανεμπόδιστα την ελευθερία δράσης σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε, όπως λέγεται, να «εμποδίσει» την «επανεμφάνιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας»...
  • Το Ισραήλ θα δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» εντός της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με το Ισραήλ, και θα παραμείνει έτσι «όσο χρειαστεί για λόγους ασφαλείας». Πρόκειται για επιχείρηση μείωσης των παλαιστινιακών εδαφών, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με γκρέμισμα και ισοπέδωση παλαιστινιακών πόλεων και οικισμών στα σύνορα...
  • Το Ισραήλ θα επιβάλει τον νότιο αποκλεισμό των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και «όσο το δυνατόν περισσότερο» σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Το Κάιρο δηλώνει ότι απορρίπτει τον ισραηλινό έλεγχο στον διάδρομο Φιλαδέλφεια, στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου.
  • Το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο ασφαλείας όλης της περιοχής των παλαιστινιακών εδαφών που κείται δυτικά της Ιορδανίας (δηλαδή και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης) σε στεριά, αέρα και θάλασσα...
  • Πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, με εξαίρεση μία αστυνομική δύναμη επιβολής της τάξης.
  • «Σχέδιο αποριζοσπαστικοποίησης (...) σε όλα τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα στη Γάζα», όπου προφανώς ριζοσπαστικοποίηση θα ορίζεται πρώτα από όλα η πάλη του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα.
  • Αραβικές χώρες θα αναλάβουν το κόστος ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, μόνο μετά την ολοκλήρωση της «αποστρατιωτικοποίησης» και την έναρξη της «διαδικασίας αποριζοσπαστικοποίησης»...
  • Οχι σε «μονομερή» αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. «Διευθέτηση» με άμεσες, διμερείς διαπραγματεύσεις. Επιχειρούνται δηλαδή η αποδιεθνοποίηση του Παλαιστινιακού και ο οριστικός ενταφιασμός δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
  • Κατάργηση της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους απανταχού Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
  • Διορισμός «τοπικών αξιωματούχων με διοικητική εμπειρία», που δεν έχουν σχέσεις με Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ ή άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με την «τρομοκρατία» και ξένες χώρες (μια αναφορά που μπορεί να συμπεριλάβει και την Παλαιστινιακή Αρχή, ακόμα και αν δεν αναφέρεται ρητά).
Νέο «βέτο» από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Καθόλου τυχαία, όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν από το Ισραήλ μέσα σε μια βδομάδα κατά την οποία οι ΗΠΑ έδωσαν για άλλη μια φορά ρεσιτάλ στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη, οι ΗΠΑ άσκησαν νέο «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναντι του σχεδίου απόφασης που παρουσίασε η Αλγερία για λογαριασμό του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό.

Ηταν το τρίτο «βέτο» των ΗΠΑ σε αντίστοιχα ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα.

Μια μέρα μετά, οι ΗΠΑ μαζί με τα Νησιά Φίτζι ήταν οι μοναδικές χώρες που κάλεσαν το Διεθνές Δικαστήριο να μην αποφανθεί κατά της κατοχής της Δυτικής Οχθης και να μη γνωμοδοτήσει υπέρ της «άμεσης και άνευ όρων αποχώρησης από το κατεχόμενο έδαφος»...

«Οποιαδήποτε κίνηση προς την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα απαιτεί σκέψη για τις πολύ πραγματικές ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρ. Βίζεκ, μιλώντας στη Χάγη...

Υπάρχουν, από την άλλη, και χώρες που διαφοροποιούνται ή και αντιτίθενται στις επιδιώξεις του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, στο πλαίσιο δικών τους και επιμέρους στοχεύσεων που σχετίζονται με ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή.

Υπ' αυτό το πρίσμα, είχαν ενδιαφέρον, αυτήν τη βδομάδα, οι προαναφερόμενες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπου προσέφυγαν εναντίον του Ισραήλ για τη συνέχιση και σκλήρυνση της κατοχής στη Δυτική Οχθη 52 χώρες και 3 μεγάλες ΜΚΟ.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η παρέμβαση από τον νομικό εμπειρογνώμονα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Σινμίν, ο οποίος επισήμανε το δικαίωμα των Παλαιστινίων, σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο, σε ένοπλο αγώνα αντίστασης έναντι των κατοχικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η ένοπλη αντίσταση είναι δικαίωμα όλων των λαών υπό κατοχή.

Στο φόντο των εξελίξεων δεν λείπει η Βραζιλία, που επιδείνωσε τις σχέσεις της με το Ισραήλ ανακαλώντας τον πρεσβευτή από το Τελ Αβίβ. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παρομοίασε τη σφαγή των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό με ό,τι έκαναν οι ναζιστές επί Χίτλερ στους Εβραίους. Τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο στήριξαν οι ομόλογοί του από Βενεζουέλα, Κολομβία και Βολιβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ