Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πανικός και τρόμος από έκρηξη στο Μανχάταν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μία έκρηξη στο κτίριο τεχνικής σχολής, που μέχρι στιγμής θεωρείται βιομηχανικό ατύχημα, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και ενεργοποιεί τα ένστικτα του τρόμου, που συντηρούνται τεχνηέντως από τις 11 Σεπτέμβρη. Μάλιστα, η χρονική στιγμή της έκρηξης, μεσούντος προειδοποιητικού μηνύματος για τρομοκρατική επίθεση από το FBI, προκάλεσε υπέρμετρο πανικό, καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι «εκπληρούμενη προφητεία».

Η έκρηξη έλαβε χώρα στις 11.30 το πρωί, τοπική ώρα, στην Τεχνική Σχολή του ΑΡΕΧ, που στεγάζεται σε οκταώροφο κτίριο στη 19 οδό μεταξύ 6ης και 7ης Λεωφόρου, στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν. Από την έκρηξη προκλήθηκε μερική κατάρρευση του κτιρίου και επίσης ο τραυματισμός δεκάδων ανθρώπων. Ομως μέχρι στιγμής όλα συγκλίνουν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ατύχημα, καθώς στο κτίριο που στεγάζεται η σχολή για μηχανικούς αυτοκινήτων, ψυκτικούς και οξυγονοκολλητές, υπάρχουν πολλοί τύποι χημικών προϊόντων όπως και ανάλογος εξοπλισμός. Αμέσως μετά την έκρηξη δεν έβγαιναν καπνοί από το κτίριο, ενώ στην περιοχή, την οποία έχει αποκλείσει η αστυνομία, έχουν σπεύσει πάνω από 100 πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία.

Τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η έκρηξη, φάνηκε να δικαιώνεται η προειδοποίηση που είχε δόσει στα περιφερειακά της γραφεία, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) σχετικά με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχε και σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση Αλ Κάιντα ίσως να ετοιμάζει επιθέσεις στις ΗΠΑ. Η πληροφορία αυτή όμως δεν ήταν βέβαιη ώστε το FBI να καλέσει και τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε: «μάθαμε ότι η αλ Κάιντα πιθανόν να σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον στόχων όπως εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και καταστήματα όμως δεν υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να ενημερωθούν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες ή το κοινό».

Η πληροφορία αυτή, που έφτασε στο FBI την Τρίτη, ήταν παρόμοια με εκείνη που την περασμένη Παρασκευή οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να εκδώσει προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον τραπεζών στις Βορειοανατολικές Πολιτείες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πληροφορίες προέρχονταν εν μέρει από τον Αμπού Ζουμπάιντα, το ανώτερο από τα στελέχη της Αλ Κάιντα που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ