Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στο πόδι...

Associated Press

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Τελικά το Κογκρέσο της Αργεντινής υιοθέτησε νόμο που στόχο έχει τη διάσωση των τραπεζών και ο οποίος δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τους καταθέτες να κάνουν αναλήψεις. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, δίνει «κάποια ανάσα» στην κυβέρνηση του περονιστή Εντουάρδο, τουλάχιστον όσον αφορά στους οικονομικούς όρους. Οσο για την «ανάσα» από τη λαϊκή πίεση, αυτή αναμενόταν να κριθεί χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Πόσο μπορούν να πειστούν οι Αργεντίνοι, θεωρείται αβέβαιο και εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι καταθέτες που μπορούσαν μέχρι στιγμής να διεκδικήσουν και να λάβουν τα χρήματα που τους ανήκουν διά μέσου της νομικής οδού, πλέον δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων, αφού η κυβέρνηση μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία με αλλεπάλληλες εφέσεις στις δικαστικές αποφάσεις. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, δίνει κάποιο περιθώριο κινήσεων και μία ασφάλεια ως προς την αποτροπή άμεσης κατάρρευσης των τραπεζών, που έκλεισαν με διαταγή της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί το κύμα αναλήψεων και, παρότι ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν σήμερα, ενδέχεται να παραμείνουν κλειστές επ' αόριστο.

Ολα αυτά τα μέτρα, μπορεί να φαντάζουν ότι δίνουν κάποια διέξοδο, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από το λαϊκό παράγοντα, που την Τρίτη, με τις κινητοποιήσεις του προκάλεσε τη μερική κατάρρευση και αυτής της κυβέρνησης. Χθες, ήταν προγραμματισμένες διαδηλώσεις από την OSL (Organizacion Socialista Libertaria) αλλά και τους ανέργους, με συνθήματα «Εξω ο Duhalde και το IMF!» και «Καλούμε τους ανθρώπους σε κινητοποίηση και αγώνα!».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της OSL Αργεντινή, οι «Neighbourhood και Popular Assemblies», το κίνημα των Piqueteros άνεργων εργατών και Τμήματα των Εργατών σε Αγώνα, μετά τη συνέλευση στο χώρο συνελεύσεων του λαϊκού πανεπιστημίου των Μητέρων της Plaza de Mayo, αποφάσισαν να καλέσουν σε συνελεύσεις τώρα και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλα τα μέρη δουλιάς, προκειμένου να υιοθετήσουν πιεστικά μέτρα και να κινητοποιηθούν ακόμη και τώρα, πριν την κρίση.

Οι διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινές

Associated Press

Οι διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινές
Επίσης, κάλεσαν σε κινητοποίηση και διαδήλωση για την Πέμπτη 25 Απρίλη στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (δηλαδή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ελλάδα) στην Πλατεία του Κογκρέσου και από κει με πορεία θα κατευθύνονταν στη Plaza de Mayo, με συνθήματα: «Εξω ο Ντουάλδε και το IMF!» και «Να φύγουν όλοι!». Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαιτείται η άμεση απελευθέρωση του Raul Castells και όλων αυτών που έχουν δικαστεί μαζί με όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς κρατούμενους, και η μη προσαγωγή σε δίκη όλων των αγωνιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τους αποκλεισμούς από τις ΗΠΑ (2022-05-28 00:00:00.0)
Ξανά υποψήφιος ο Αλβαρο Ουρίμπε (2009-08-13 00:00:00.0)
«Υποδοχή» στον Μπους με διαδηλώσεις (2008-11-22 00:00:00.0)
Νέος ελιγμός της ολιγαρχίας (2007-04-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-06-03 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στη Χιλή (2003-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ