Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πωλείται όλεθρος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η κυβέρνηση Μπλερ παραδέχτηκε χτες, μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών στη βρετανική Βουλή, ότι μαχητικά αεροσκάφη που πωλεί στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ινδίας είναι ικανά να φέρουν βλήματα με πυρηνική γόμωση --ανάβοντας και πάλι τη φιλολογία περί προετοιμασίας στο Νέο Δελχί για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης με το Πακιστάν. Το γεγονός προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Ισλαμαμπάντ...

Η πώληση 60 μαχητικών τύπου Χωκ στην Ινδία έναντι τιμήματος 1,4 δισ. δολαρίων σε μια χώρα στης οποίας τα σύνορα επικρατεί σχεδόν πολεμική ένταση --λόγω του Κασμίρ και της πάγιας κατηγορίας της εθνικιστικής/ ινδουιστικής κυβέρνησης Βάτζπαϊ προς την κυβέρνηση του πραξικοπηματία στρατηγού Μουσάραφ ότι «υποθάλπει» τις αυτονομιστικές οργανώσεις του διαφιλονικούμενου κρατιδίου-- έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην ίδια τη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν. Κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι η (βρετανική) εταιρία BAE Systems έχει ήδη προβεί σε πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών τύπου Τζάγκουαρ και άδειες συμπαραγωγής, σε μια συμφωνία οι λεπτομέρειες, της οποίας παραμένουν απόρρητες. Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, πρόκειται για 126 αεροσκάφη.

Οταν ρωτήθηκε από βουλευτές τι μέτρα έχει λάβει το βρετανικό υπουργείο Αμύνης, για να διασφαλίσει το ότι τα μαχητικά δε θα τροποποιηθούν, ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος σε έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, ο υφυπουργός Δρ. Λούις Μούνι απάντησε ότι «κάθε αεροσκάφος που είναι σε θέση να μεταφέρει βόμβες μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικές βόμβες», παραδεχόμενος κατ' ουσία ότι η κυβέρνηση Μπλερ, για να ικανοποιήσει τη βρετανική πολεμική βιομηχανία παραβιάζει την πολιτική της «μη διάδοσης» των πυρηνικών στην οποία, υποτίθεται, έχει δεσμευτεί.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και το Ισραήλ, το οποίο --πάντα κατά το ρεπορτάζ του Γκάρντιαν-- θα αναλάβει την αναβάθμιση των μαχητικών, ώστε να μπορούν να φέρουν βόμβες με πυρηνική γόμωση.

Μεγάλο μέρος της βρετανικής πολιτικής σκηνής έχει ξεσηκωθεί, καθώς όπως είπε ένας εκπρόσωπος οργάνωσης, που αντιμάχεται τη διάδοση των πυρηνικών, της Σέιφερ Ουόρλντ, «πρέπει να προκαλεί συναγερμό το ότι με άδεια μιας βρετανικής επιχείρησης η Ινδία κατασκευάζει αεροσκάφη, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα έλεγχο σε αυτό».

Στοιχεία εμπλοκής της κυβέρνησης
στη σφαγή

Στο μεταξύ χτες ήλθαν στη δημοσιότητα και νέα στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων στις σφαγές του Γκουζαράτ, από μια Ινδική μη - κυβερνητική οργάνωση που κατήγγειλε ότι «στη μεγάλη πλειοψηφία των σφαγών η αστυνομία είτε δεν επενέβη είτε επενέβη υπέρ των επιτιθέμενων» Ινδουιστών που φόνευσαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, κάπου 860 μουσουλμάνους -- ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν πάντως λόγο για 1.500 και πλέον θύματα του θρησκευτικού μίσους.

Η οργάνωση Communalism Combat, με έκθεση 150 σελίδων που φέρει τον τίτλο «Γενοκτονία 2002», που βασίστηκε σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, καταγγέλλει τις αρχές του Γκουζαράτ ότι «πήραν το μέρος των Ινδουιστών» στις ταραχές, με την ευθύνη του πρωθυπουργού του κρατιδίου. Η έκθεση έρχεται να επιτείνει την πολιτική ένταση στη Βουλή της Ινδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης --και ειδικά αυτά της Αριστεράς-- αξιώνουν την παραίτηση του κρατιδιακού πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ