Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
Σε όλη τη χώρα συνεχίζουν οι αγρότες με πείσμα και νέες μορφές

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις τους δίνουν οι αγωνιζόμενοι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα, που χτες προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις στέλνοντας μήνυμα διεκδίκησης σε κυβέρνηση και ΕΕ, με αφορμή και τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Στην Αιτωλοακαρνανία, υλοποιώντας απόφαση που είχαν λάβει στο μπλόκο στο Χαλίκι, από κοινού με την Ομοσπονδία τους και τους Συλλόγους, πραγματοποίησαν μαζική μηχανοκίνητη πορεία στο Μεσολόγγι, φτάνοντας με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Η συγκέντρωσή τους πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα και κόρνες, έφτασαν έως την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, αποκλείοντάς την συμβολικά με τα αγροτικά οχήματά τους. Παραμένοντας στον χώρο, κάλεσαν επίσης σε συμμετοχή στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις στον νομό.

Με μαχητική συγκέντρωση στο μπλόκο τους στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια μηχανοκίνητο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μέσα στον Πύργο, χτες το πρωί, οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας συνέχισαν τον πολύμορφο αγώνα τους, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης. Οι αγρότες με τα τρακτέρ έφτασαν έως την Περιφερειακή Ενότητα, όπου απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο μπροστά, ενώ ψήφισμα με τα αιτήματά τους επέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, απαιτώντας και από την περιφερειακή αρχή να τα υποστηρίξει ως προς την επίλυσή τους.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Στην Αχαΐα, με συμβολικούς αποκλεισμούς στη νέα και την παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου συνεχίζουν τη δράση τους οι αγωνιζόμενοι αγρότες στο μπλόκο στη γέφυρα Σελινούντα, ενώ καλούν και στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αιγίου (10 π.μ.). Αντίστοιχα, τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση ετοιμάζουν οι αγρότες στη Μεσσηνία, στη Σπάρτη, στο Αργος, στη Λακωνία κ.α.

Στην Ηπειρο

Δυναμική κινητοποίηση με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησαν στα Γιάννενα χτες το πρωί οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Εφτασαν με μηχανοκίνητη πορεία και παρατεταμένα κορναρίσματα από δύο διαφορετικές διαδρομές περικυκλώνοντας την κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ τα τρακτέρ έφτασαν μέχρι τα σκαλιά του διοικητηρίου της Περιφέρειας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί, πτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ' όλο τον νομό, ενώ στη μαζικότητα επέδρασε και η μαχητικότητα του αγροτικού μπλόκου στο Καλπάκι όλη την προηγούμενη βδομάδα.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Ιωαννίνων.

Στη Θεσπρωτία οι αγρότες προχώρησαν σε ακόμη έναν συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ αντίστοιχα οι αγρότες στην Πρέβεζα στο μπλόκο του Λούρου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό στην Εθνική Οδό Αρτας - Πρέβεζας.

Σε Στερεά και Εύβοια

ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η συμμετοχή στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις είναι ο επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός και για τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου σε Στερεά και Εύβοια, σχεδιάζοντας παράλληλα τη συντεταγμένη αποχώρησή τους από τα μπλόκα και τη συνέχιση του αγώνα σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (βλ. σελ. 7).

Τις προηγούμενες μέρες τα μπλόκα σε Στερεά και Εύβοια συνέχισαν δυναμικά τον αγώνα με αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Κάστρο και στη Σκάλα Αταλάντης. Μάλιστα, την Κυριακή στην κινητοποίηση με αποκλεισμό της Εθνικής στο μπλόκο της Αταλάντης βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ, σωματείων εργαζομένων και συλλόγων βιοπαλαιστών, επαγγελματιών και εμπόρων, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της Αταλάντης, «για να μη μαραζώσει ο τόπος μας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν.

Στη βόρεια Εύβοια, οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από το μπλόκο της Κηρίνθου αλλά και από την περιοχή της Ιστιαίας συνέχισαν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

Χτες το πρωί, αγρότες από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιστιαίας - Αιδηψού προχώρησαν σε αποκλεισμό του Τελωνείου Ωρεών. Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συνάδελφοί τους από το μπλόκο της Κηρίνθου προχώρησαν σε μια σειρά από δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τη Λίμνη, αλλά και αποκλεισμούς του δρόμου Χαλκίδας - Αιδηψού.

Στο μπλόκο της Κηρίνθου βρέθηκε για μια ακόμη φορά, το βράδυ του Σαββάτου, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, συζητώντας σε πολύ ζεστό κλίμα με τους αγρότες και εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα που δίνουν.

Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής, στο μπλόκο της Κηρίνθου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων, συλλόγων και φορέων της περιοχής, όπου αποφασίστηκε η μεγάλη παναγροτική - πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στο Μαντούδι, στις 11 π.μ., για αύριο, Τετάρτη 28 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ