Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Βουλευτικές και τοπικές εκλογές, με την αντιπολίτευση να καλεί σε αποχή

Βουλευτικές και τοπικές εκλογές έγιναν την Κυριακή στη Λευκορωσία, για την εκλογή 110 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης και 12.514 μελών τοπικών συμβουλίων για πενταετή θητεία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνεχάρη τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, για την «επιτυχή διεξαγωγή της ενιαίας ημέρας των εκλογών και την αδιαμφισβήτητη νίκη των πατριωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας» και αναμένει «γόνιμη συνεργασία» με τις ρωσικές αρχές.

Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 74%, σύμφωνα με στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που έχει διαφύγει στη Λιθουανία, κάλεσε τους ψηφοφόρους της χώρας να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Το Μινσκ δεν κάλεσε διεθνείς παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιτηρήσουν τις εκλογές. Ο ΟΑΣΕ επιτηρούσε τις εκλογές στη Λευκορωσία από το 1995 έως το 2020. Ηταν οι πρώτες εθνικές εκλογές στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, με τη Δύση να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους και τη λευκορωσική κυβέρνηση να καταστέλλει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Λουκασένκο - που ηγείται από το 1994 - δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2025. «Κανένας υπεύθυνος πρόεδρος δεν θα εγκατέλειπε τον λαό του που τον ακολούθησε στη μάχη», πρόσθεσε. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι η Δύση θέλει να σύρει τη Λευκορωσία σε πόλεμο «με το ζόρι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ