Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Διήμερο τιμής και μνήμης για τα 73 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Μάρτη το διήμερο εκδηλώσεων της ΕΔΥΕΘ για τα 73 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, νεολαίου πρωτομάρτυρα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης της χώρας.

Το διήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, στο μνημείο προς τιμήν του Νίκου Νικηφορίδη. Εκεί κατατέθηκαν στεφάνια από την ΕΔΥΕΘ, τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Συκεών (μέλος ΟΓΕ) και τις Οργανώσεις Βάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Συκιές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Ιντζές και Γιώργος Χαβατζάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Τιμούμε τον Νίκο Νικηφορίδη σε συνθήκες πολύ δύσκολες για τη ζωή του λαού μας. (...) Σήμερα που τα μαύρα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν ολόκληρη την περιοχή, πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Απαιτείται η κινητοποίηση και η μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να απαιτήσουμε το άμεσο σταμάτημά τους! Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας, στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και πλοίων στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσει η συνεργασία με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο που σφαγιάζει τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης».


O Γιώργος Τσακίρογλου μίλησε για τη ζωή, τους αγώνες και την εκτέλεση του Ν. Νικηφορίδη για το «έγκλημα» της συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από τη διεθνή καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως «Εκκληση της Στοκχόλμης», και σημείωσε:

«Μαζί με τον Νικηφορίδη εκτελέστηκαν και άλλοι έξι λαϊκοί αγωνιστές, που είχαν καταδικαστεί σε άλλη δίκη γιατί ήταν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - οι Θόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ρήγας Παραθυράς.

Με τη δράση του και τη θυσία του ο Ν. Νικηφορίδης άνοιξε τον δρόμο για τη συγκρότηση, 4 χρόνια αργότερα, το 1955, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη δεν ήταν μάταιη, δεν πήγε χαμένη! Με το αίμα του πότισε κι αυτός το δέντρο της ανυπακοής και της απειθαρχίας στη νομιμότητα των εκμεταλλευτών, της ανατροπής του σάπιου συστήματός τους, το δέντρο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη είναι η συνέχιση των αγώνων του».

Το Σάββατο, το διήμερο ξεκίνησε με μια ζεστή εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από το ρεμπέτικο σχήμα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια. Οι μαθητές του ρεμπέτικου σχήματος του Μουσικού Σχολείου έλαβαν αναμνηστικό έπαινο συμμετοχής από την ΕΔΥΕΘ, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε στον χώρο η έκθεση με εικαστικά έργα μαθητών δημοτικών σχολείων και των πολιτιστικών τμημάτων των ΚΔΑΠ. Εκατοντάδες μαθητές φιλοτέχνησαν έργα για την Ειρήνη, εμπνευσμένοι από τη ζωή και τον αγώνα του Νίκου Νικηφορίδη και ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Στην έκθεση συμμετείχαν μαθητές από τα εξής σχολεία αλλά και τα πολιτιστικά τμήματα των ΚΔΑΠ Συκεών. 1ο και 5ο Δημοτικό Σχολεία Συκεών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης. Τις εκδηλώσεις επίσης στήριξαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Δ' ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης».

Χαιρετισμό στο άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Μπάμπης Βέλλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ