Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιχειρήματα» που δείχνουν το στρίμωγμά της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ πήγε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή, προκειμένου να διαφημίσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων, το οποίο έχει καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της Εκπαίδευσης και γενικότερα.

Μπροστά στα μέλη της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ, που επί χρόνια βάζουν πλάτη για να περνάει η εκάστοτε αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέσα στα πανεπιστήμια και σήμερα αποτελούν ξεκάθαρη μειοψηφία, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να κάνει ...«μαθήματα στήριξης». Είπε ότι το νομοσχέδιο «θα επιτρέπει στα ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές, ανακουφίζοντας από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους», προσπαθώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση τάχα νοιάζεται για τις λαϊκές οικογένειες, που θέλουν έναν μισθό τον μήνα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη, καθώς είναι ανύπαρκτη η φοιτητική μέριμνα και οικονομικά έρχεται «μία η άλλη» στον φοιτητή να σπουδάζει στην ελληνική επαρχία, στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία. Γι' αυτό ακριβώς από τη μία είναι ψίχουλα και κοροϊδία η αύξηση κατά 500 ευρώ του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές των επαρχιακών ΑΕΙ που ανακοίνωσε, από την άλλη δείχνει το στρίμωγμα της κυβέρνησης και τη δυσκολία της να πείσει ότι τάχα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ...ανακουφίσουν από τα έξοδα τις οικογένειες.

Ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης από την πλευρά του, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα», είπε ότι «πολλοί εξέχοντες καθηγητές της διασποράς επιθυμούν να γυρίσουν», προσθέτοντας ότι σε αυτούς τους Ελληνες καθηγητές προσβλέπει ώστε να προωθήσουν συμφωνίες για ίδρυση ξένων παραρτημάτων στη χώρα μας. Ισχυρίστηκε ότι ήδη έχουν εκδηλωθεί περίπου δέκα προτάσεις ενδιαφέροντος για τέτοια παραρτήματα, ενώ για λόγους εντυπώσεων έκανε αναφορά και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ότι κι αυτό έχει παράρτημα, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην πραγματικότητα που λέει ότι στην Ευρώπη τα δημόσια πανεπιστήμια είναι τα κυρίαρχα και τα ιδιωτικά είναι πολύ υποβαθμισμένα εκπαιδευτήρια, που δεν διεξάγουν καν έρευνα. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση τάχα ρυθμίζει το ανεξέλεγκτο τοπίο των κολεγίων στη χώρα μας, τη στιγμή που η μόνη ρύθμιση που φέρνει γι' αυτά το νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα που τους δίνει, αν θέλουν και μπορούν, να γίνουν πανεπιστήμια!

Αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είπε χθες ότι «η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους μια ευρύτερη στρατηγική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα» - μόνο που οι περισσότερες ευκαιρίες κρίνονται με το πορτοφόλι του καθενός και με το πόση εκπαίδευση μπορεί να αγοράσει. Γι' αυτό και είναι θράσος να λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «οι Ελληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα», την ώρα που είναι δικαίωμά τους να σπουδάζουν στην πατρίδα τους δωρεάν. Οσο για τους «άμεσα ενδιαφερόμενους» με τους οποίους συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι άλλοι από τον ΣΕΒ και τις εργοδοτικές ενώσεις, που ήταν οι μόνοι μέσα στη Βουλή που πανηγύριζαν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ