Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή

Λαθροχειρίες από την κυβέρνηση για την υπεράσπιση της εγκληματικής πολιτικής

Να καλυφθούν τα κενά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, που δουλεύει με μόλις το 50% του προσωπικού που απαιτείται, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Σημείωσε ότι το 50% από το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.λπ.), ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα, όπως το Ακτινολογικό, από το οποίο θα υπάρξουν 4 συνταξιοδοτήσεις. Η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσλειτουργίες σε κλινικές, όπως η Ψυχιατρική, που λειτουργεί με 2 ψυχιάτρους. Με κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών που θα χρειαστούν ένα επείγον χειρουργείο, η Παιδοχειρουργική κινδυνεύει με κλείσιμο, μετά και την παραίτηση της μίας από τους δύο παιδοχειρουργούς, ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων «εντέλλεσθε» των διοικήσεων των νοσοκομείων και της 7ης ΥΠΕ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς.

Σχετικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, αυτό διαθέτει μόλις δύο ψυχιάτρους για όλο τον νομό, ενώ δεν έχει παιδοψυχίατρο εδώ και αρκετούς μήνες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για γονείς και παιδιά, καθώς - σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ - οι γονείς οδηγούνται σε λύσεις εκτός Κρήτης ή και στους ιδιώτες (εάν, βέβαια, έχουν να πληρώσουν). Επίσης, ο τομέας του ΕΚΑΒ Χανίων εξακολουθεί να λειτουργεί οριακά, αφού αυτήν τη στιγμή τα 32 μέλη πληρώματος, που αντιστοιχούν σε τρία ασθενοφόρα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βάρδιες και εφημερίες.

Γελοίοι ισχυρισμοί και διαστρέβλωση από τον υπουργό

Με λαθροχειρίες και διαστρέβλωση, ακόμα και επίθεση στους ίδιους τους υγειονομικούς απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης στην Επίκαιρη Ερώτηση. Μεταξύ άλλων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι θέσεις στα νοσοκομεία δεν καλύπτονται εξαιτίας της άρνησης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να ενταχθούν στο σύστημα Υγείας, και δήλωσε πως αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με τα επί πληρωμή χειρουργεία, φορτώνοντας απευθείας στους ασθενείς το μισθολογικό «κόστος».

Επίσης, γελοία ήταν τα επιχειρήματα που επιστράτευσε ο υπουργός για να απαντήσει στην τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να δαπανά δισεκατομμύρια για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αλλά να επικαλείται τη «δημοσιονομική στενότητα» όταν οι υγειονομικοί διεκδικούν χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Ισχυρίστηκε ότι τα F-35 δεν επιβαρύνουν τάχα τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε από εκεί δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα για τα νοσοκομεία, κι αυτό την ίδια στιγμή που οι κρατικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ έχουν ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια στον φετινό προϋπολογισμό και η χώρα μας «πιάνει» κάθε χρόνο το πλαφόν του 2% για τις δαπάνες της λυκοσυμμαχίας.

Εκεί που έχασε κάθε μέτρο και προφανώς την ψυχραιμία του ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν όταν επιχείρησε να καταλογίσει στο ΚΚΕ ότι «λειτουργεί υπέρ των ιδιωτών κλινικαρχών» (!), επειδή το Κόμμα αντιτάσσεται στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία! Με δεδομένο ότι ο ασθενής πρέπει να πληρώνει για την υγεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι αν δεν πληρώσει το «νόμιμο φακελάκι» θα πάει στον ιδιώτη, οπότε θα βγει ...αυτός κερδισμένος.

Την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας κατήγγειλε ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του, μεταφέροντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των Κρητικών, που τους έβγαλαν κατά χιλιάδες στους δρόμους όλο το προηγούμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ