Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Στο μέλλον η εκτίμηση για επιδημία...

Για πορεία ύφεσης του φαινομένου των λοιμώξεων, βασιζόμενος στα... υπάρχοντα στοιχεία, μίλησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, άροντας τα προληπτικά μέτρα. Σε έξαρση πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται η... επιδημία απορύθμισης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας

Την άρση των προληπτικών μέτρων που θα επιτρέψει από τη Δευτέρα τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, φροντιστηρίων και άλλων σχολών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε να μιλήσουμε πλέον βάσιμα για αποδρομή του φαινομένου».

Χτες, σύμφωνα με τον υπουργό, δηλώθηκαν δυο κρούσματα μυοκαρδίτιδας που αφορούν δυο ενήλικες από την Πάτρα και τη Λάρισα, που επιτρέπει στους επιστήμονες να μιλούν για ύφεση του φαινομένου. Βέβαια, συνολικά τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες αφορούν και ανθρώπους που έχουν νοσήσει προηγούμενους μήνες, ενώ δεν υπάρχουν και συγκρίσιμα στοιχεία για το τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις για τη λεπτομερή ταυτοποίηση του ιού. Ο ίδιος ο υπουργός που τις πρώτες μέρες της κρίσης δήλωνε ότι καταρχήν μπορούμε να μιλήσουμε για επιδημία δήλωνε χθες πως το τι είναι επιδημία μένει να το προσδιορίσουν οι επιστήμονες. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι «το φαινόμενο» οφείλεται σε εντεροϊό και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛ διαπίστωσαν σαφέστατη πτωτική πορεία των δηλούμενων κρουσμάτων.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση και τις επόμενες μέρες και ότι δίδονται εντολές στις υγειονομικές διευθύνσεις των Νομαρχιών - οι οποίες σημειωτόν στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού - να... συνεχίσουν τους ελέγχους στους χώρους υγιεινής των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτούς τους χειρισμούς επιχείρησε ο υπουργός Υγείας να διαφημίσει, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «η χώρα δεν είναι τριτοκοσμική, μπορεί να οργανώνει συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης, να λαμβάνει τα μέτρα εκείνα που πρέπει να λάβει και να προκαλεί εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Και για του λόγου το αληθές επικαλέστηκε τις δυσμενείς οδηγίες που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για παρακείμενες χώρες, αλλά όχι για την Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη αναφορά έξαρσης νόσου της ΠΟΥ βέβαια αναφέρεται ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας «έχουν αναφερθεί σαν αποτέλεσμα ενός συστήματος επιτήρησης που εγκαταστάθηκε στις 18 Απριλίου εξαιτίας των τριών θανάτων που συνέβησαν στις αρχές Απριλίου». Η ΠΟΥ πάντως δε συνιστά κανένα ειδικό περιορισμό σε ταξίδια ή συναλλαγές από και προς την Ελλάδα. Μετά από αυτά ο υπουργός είπε ότι «η ανακοίνωση της ΠΟΥ θα ήταν εντελώς διαφορετική, φθάνοντας πιθανά στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, αν δεν είχε οργανωθεί έγκαιρα το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και δεν είχαν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα».

Ωστόσο, έρευνα της Εθνικής Δημόσιας Σχολής Υγείας (ΕΔΣΥ) που δημοσιοποιήθηκε χτες αποκάλυπτε -και με αριθμητικά δεδομένα πλέον- τη γύμνια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Ο υπουργός αρκέστηκε και χτες να μιλήσει ξανά για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει στη Δημόσια Υγεία συνδέοντάς το και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Ο Ν. Κακλαμάνης, μετά την άκριτη στήριξη της ΝΔ στους χειρισμούς της κυβέρνησης, προσπάθησε χτες να δώσει αντιπολιτευτικούς τόνους, αλλά και να εκφράσει τους τουριστικούς πράκτορες αναφέροντας ότι δε συμφωνεί με «όλους τους χειρισμούς του υπουργού Υγείας» και ότι δε «δικαιολογούνται τα συγχαρητήρια του κ. υπουργού "προς εαυτούς και αλλήλους"».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ