Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηρωικός και πατριωτικός ο αγώνας ΕΑΜ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους μαχητές ΕΑΜ και ΔΣΕ Πελοποννήσου στο Πάος Καλαβρύτων

Τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 και των μαχητών της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΔΣΕ της περιόδου 1946-1949, που έπεσαν στην περιοχή Πάου Καλαβρύτων, τίμησαν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Πάτρας - Καλαβρύτων - Κλειτορίας της ΠΕΑΕΑ, στον τόπο της θυσίας, την περασμένη Κυριακή.

Παραβρέθηκαν επιζώντες αντάρτες του ΔΣΕ, συγγενείς πεσόντων, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσωπειών μαζικών φορέων και Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Επίσης, με πούλμαν έφθασαν από την Αθήνα, αντιστασιακοί -μέλη πολλών παρ/των της Αττικής, με επικεφαλής αντιπροσωπείες από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ. Το ΚΚΕ, στην τιμητική αυτή εκδήλωση, εκπροσωπήθηκε από μέλη των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών Πελοποννήσου. Ενώ από μέρους της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Βασίλης Ασπρούλιας, ο οποίος και χαιρέτισε στην εκδήλωση.

Βασικός ομιλητής ήταν ο αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και μέλος της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ Τάσος Λυμπερόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στην πολιτική των αμερικανόδουλων μεταπολεμικών κυβερνήσεων εκείνης της εποχής, που με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών, αιματοκύλησαν την Ελλάδα. «Ο λαός μας, υπογράμμισε ο ομιλητής, αντιστάθηκε στη βία και την υποδούλωση. Στα βουνά και τα φαράγγια της Πελοποννήσου και ολόκληρης της Ελλάδας, οι μαχητές του ΔΣΕ, επί τρία χρόνια υπεράσπισαν τη ζωή τους, την τιμή και την ανεξαρτησία της χώρας και του λαού της. Στον κατάλογο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν σ' αυτήν εδώ την περιοχή της Πελοποννήσου είναι και τα ονόματα των: Στέφανου Γκιουζέλη, Μέραρχου της 3ης Μεραρχίας, Βαγγέλη Ρογκάκου πολιτικού επιτρόπου, στελεχών του ΚΚΕ. Επίσης του Κώστα Κανελλόπουλου επιτελάρχη της 3ης Μεραρχίας και Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ Πελοποννήσου, Δημήτρη Γιαννακούλια, Δημήτρη Κονδύλη, Ντίνας Παψίνου και τόσων άλλων αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, για την κοινωνική αναγέννηση και την πρόοδο».

Εκδηλώσεις μνήμης σαν τη σημερινή, κατέληξε, έχουμε χρέος να διοργανώνουμε, για να αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Και γιατί, ακόμα, είναι ανάγκη να αποκαλύπτουμε το πέπλο της σιωπής, αλλά και τη συκοφαντία και τη διαστρέβλωση του ηρωικού αυτού αγώνα, που επιχειρούν οι αντίπαλοί μας, μέσω των ΜΜΕ, καθώς και οι ξένοι ιμπεριαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ