Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταψήφιση πανεπιστημιακού λόγω αριστερής ιδεολογίας

Κρούσμα που θυμίζει μαύρες εποχές, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ενα απαράδεκτο κρούσμα «κοψίματος» πανεπιστημιακού λόγω της ιδεολογίας του, καταγγέλθηκε από τον Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας (ΜΝΕΦ) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόκειται για την καταψήφιση τής Κας Γεωργίας Λαδογιάννη, επίκουρου καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας, υποψήφιας για τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, εξαιτίας της «αριστερής ιδεολογίας» και δράσης της, παρά το πλούσιο κι αναγνωρισμένο συγγραφικό της έργο.

Ο Τομέας ΜΝΕΦ μιλάει για «ένα νοσηρό φαινόμενο που κλονίζει το Τμήμα Φιλολογίας την τελευταία δεκαπενταετία, παραβιάζει την πανεπιστημιακή τάξη και αξιοκρατία». Καταγγέλλει ότι η Κα Λαδογιάννη καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των εκτός γνωστικού αντικειμένου μελών του εκλεκτορικού σώματος, παρά τη θετική πρόταση των ειδικών εισηγητών, ενώ κατά τη σχετική συνεδρία ακούστηκαν φράσεις όπως «η αριστερή ιδεολογία δεν επιτρέπεται να περνάει στο συγγραφικό έργο». Η φράση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Τμήματος, κ. Περισινάκη και στην ανακοίνωσή του ο Τομέας ΜΝΕΦ τονίζει ότι «στον ακαδημαϊκό χώρο όπου εξ ορισμού η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αποτελεί τη συμβολική και κυριολεκτική εγγύηση δημοκρατίας, δεν υπάρχει χώρος σε τοποθετήσεις που δεν ανέχονται τη διαφορετική άποψη». Πρόκειται δηλαδή, για άρση του ακαδημαϊκού ασύλου, που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αντίστοιχης αντίληψης μ' αυτή του προέδρου, ήταν και οι παραινέσεις που ακούστηκαν προς την Κα Λαδογιάννη, να μη βγαίνει στις τηλεοράσεις, να μην πηγαίνει σε Συνέδρια, «να κάτσει στο ερημητήριό της» και να ιδιωτεύσει.

Να σημειώσουμε ότι το αρμόδιο εκλεκτορικό σώμα που έκρινε την εξέλιξη της Κας Λαδογιάννη, συνεδρίασε στις 16/4/2002, ήταν δωδεκαμελές, αλλά υπήρξε μία απουσία και οι ψήφοι ήταν: 4 υπέρ, 6 κατά και μία λευκή.

Ο Τομέας ΜΝΕΦ τονίζει σχετικά με την Κα Λαδογιάννη, ότι πρόκειται για «ένα δραστήριο μέλος ΔΕΠ, με μακρόχρονη δόκιμη θητεία στο Πανεπιστήμιο, με σημαντική συγγραφική παραγωγή, αναγνωρισμένη από τους ομότεχνούς της». Αναφέρει επίσης ότι καταψηφίστηκε «με βάση εκτεταμένες "αντιεισηγήσεις" που παρουσιάζονται από μη ειδικούς, χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί στην υποψήφια προκειμένου να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να τις αντικρούσει ενώπιον του εκλεκτορικού σώματος και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εισηγητές εξηγούν ότι οι παρατηρήσεις τους, στο ποσοστό που ευστοχούν, είναι δευτερεύουσας σημασίας και δεν αλλάζουν τη θετική εικόνα της υποψήφιας».

Η ίδια η Κα Λαδογιάννη, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας μίλησε για ένα γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμών και κρούσματα νεποτισμού, ιδίως απέναντι στους συναδέλφους της των κατώτερων βαθμίδων του ΔΕΠ, που έχει ξεσηκώσει αγανάκτηση και πολλοί συνάδελφοί της με δημοκρατικό πνεύμα είναι αποφασισμένοι να το αντιπαλέψουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ