Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας»

Στη Βαγδάτη αναμένονται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, που μαζί και με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Ιμπραχίμ Καλίν, θα πάρουν μέρος σε διμερή Σύνοδο για την Ασφάλεια. Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην ίδια μορφή με προηγούμενη που έγινε στην Αγκυρα, τον περασμένο Δεκέμβρη ενώ σύντομα αναμένεται και σχετική επίσκεψη Ερντογάν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Μετά τον Δεκέμβρη, Φιντάν, Γκιουλέρ και Καλίν είχαν και σχετικές συναντήσεις με τους Ιρακινούς ομολόγους τους.

«Στις αυριανές (σ.σ. σημερινές) συνομιλίες, τα θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας θα έχουν προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τα βήματα που μπορούν να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση θα τεθούν επί τάπητος» δήλωσε ο Κετσελί, προσθέτοντας: «Χαιρόμαστε που το PKK αναγνωρίζεται ως κοινή απειλή για την ασφάλεια από τις ιρακινές αρχές και το βλέπουμε ως ένδειξη της αποφασιστικότητας που αρχίζει να αναπτύσσεται στην ιρακινή πλευρά για την καταπολέμηση του PKK».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση εξήγγειλε νέο γύρο στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» με τον Ερντογάν μάλιστα να υποστηρίζει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί το ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου πρόσθεσε δε ότι η σημερινή συνάντηση θα επικεντρωθεί και στις κοινές προσπάθειες για αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, οι Μεταφορές. Ο Κετσελί σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει τη ροή πετρελαίου από τον αγωγό Kirkuk-Yumurtalik, που έχει ανασταλεί λόγω διαφωνιών μεταξύ Αγκυρας - Βαγδάτης - Ερμπίλ, ενώ εξέφρασε και προσδοκία για επίλυση των διαφορών μεταξύ των κεντρικών ιρακινών αρχών και της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ερμπίλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ