Κυριακή 28 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυναίκες ενωμένες για την Κοινωνική Ασφάλιση

Δεκαπέντε γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές ομάδες κατέληξαν σε κοινές θέσεις και κατήγγειλαν, στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση που έγινε στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, τις ανατροπές που σχεδιάζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Χιλιάδες γυναίκες που δούλεψαν με συνέπεια μια ζωή, μέσα και έξω από το σπίτι, κινδυνεύουν σήμερα να βρεθούν αποκλεισμένες από τη σύνταξη - ανάμεσά τους σημαντικός αριθμός γυναικών 45-50 χρόνων που απολύθηκαν σ' αυτή την ηλικία και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ξαναβρούν δουλιά. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τη δοκιμασμένη τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» προσπαθεί να χωρίσει τις γυναίκες σε εργαζόμενες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σε εργαζόμενες μετά το 1993, σε εργαζόμενες μετά το 1982, σε συνταξιοδοτούμενες μέχρι το 2008... Ομως οι «γυναίκες δε χωρίζονται με αλχημείες» τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, για να προσθέσει: «οι συνεχείς απεργίες και διαδηλώσεις καταδείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας μας δεν πείθονται ότι πρέπει να δουλεύουν ως τα βαθιά τους γηρατειά, να παίρνουν μικρότερη σύνταξη και να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση... που ασφαλίζει μόνο τους υγιείς!».

Οπως υπογράμμισε η συντονίστρια της συζήτησης, Εφη Καλλιγά, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, «το υπουργείο και η ΓΣΕΕ κωφεύουν μέχρι σήμερα στις διαμαρτυρίες των γυναικείων οργανώσεων αγνοώντας επιδεικτικά τις προτάσεις των γυναικείων φορέων». Προτάσεις που ήδη έχουν μοιραστεί από τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων με φυλλάδια σε δρόμους, νοσοκομεία, τόπους δουλιάς και θα μοιραστούν επίσης στη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς!

Το κράτος χρωστά

Η Δέσποινα Βλαχοπούλου, από τη Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδας, ανέφερε με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς πως ενώ το κράτος απομυζά 11 δισ. δραχμές το χρόνο από τους φορολογούμενους, δεν έχει πληρώσει τίποτα στο μερίδιό του της τριμερούς χρηματοδότησης της ασφάλισης, ενώ παραμένει ανασφάλιστο το ένα τρίτο περίπου των γυναικών και των νέων, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομικών μεταναστών.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικές ισότητας με άθλιες έως ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές, τις χειρότερες της Ευρώπης, τόνισε η Μαντώ Παπαφωτίου, από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών. Και ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν αποτελούν διακρίσεις η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών το Ειδικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το χρόνο συνταξιοδότησης, αλλά την καριέρα. Αυτά, προς όφελος του κράτους των εργοδοτών. Επίσης τα δύο τρίτα των μονογονεϊκών οικογενειών βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και χωρίς σύνταξη.

Μιλώντας για την υγεία και την πρόνοια, η Ευγενία Τζοάννου από την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Η Παναθηναϊκή» επισήμανε ότι το βάρος της φροντίδας των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες πέφτει στις γυναίκες των ασθενέστερων τάξεων.

Ασύδοτοι οι εργοδότες

Για τη φοβερή υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών που πλήττουν τις Ελληνίδες μίλησε η δικηγόρος Κατίνα Καραμάνου, από την ΟΓΕ, δίνοντας έμφαση στις πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για όλο και μεγαλύτερη διάδοση των ευέλικτων μορφών εργασίας, ώστε να μειωθεί το «μισθολογικό» και «μη μισθολογικό κόστος» των εργοδοτών.

Οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων επέβαλαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του οκτάωρου, των υπερωριών, των αδειών, των αποζημιώσεων, επέτρεψαν τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, (που πριν δεν επιτρεπόταν και οι εργαζόμενοι δικαιώνονταν στα δικαστήρια). Ακόμα και το δανεισμό των εργαζομένων! Θύμα, κύρια η γυναίκα, που η συμμετοχή της στο εργατικό δυναμικό θεωρείται ότι έχει εφεδρικό χαρακτήρα... Οι εργοδότες αποφεύγουν να προσλάβουν νέες γυναίκες ή κάνουν συμφωνίες να μη μείνουν έγκυες για τρία - τέσσερα χρόνια μετά την πρόσληψή τους!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η καθηγήτρια και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ελλάδα έχει το πιο αναποτελεσματικό κράτος - πρόνοιας σε όλη την Ευρώπη.

Θα χρυσοπληρώνουμε

Κάλεσμα στις εργαζόμενες και σ' όλες τις γυναίκες του λαού μας να αντεπιτεθούν στην πολιτική που σχεδιάζει τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση έκανε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αλέκα Γιαννούση, τονίζοντας ότι χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη και να συσπειρωθούν στο λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό - με προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής και σε επίπεδο εξουσίας.

Η αντιασφαλιστική λαίλαπα τόνισε, δεν είναι ένα αποσπασματικό μέτρο αλλά οργανικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί το κεφάλαιο, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, της συρρίκνωσης του δημόσιου και των δωρεάν παροχών της κοινωνικής πολιτικής και την εμπορευματοποίησή της...

Αλλά και οι εκπρόσωποι των 15 γυναικείων οργανώσεων επισήμαναν ότι το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολιτικό και αναπόσπαστα δεμένο με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή, η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, η μη ασφάλιση των εργαζομένων είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Απαιτούμε

Τα αιτήματα που προβλήθηκαν είναι:

Να κατοχυρωθεί, να επεκταθεί και να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης που πρέπει να είναι υποχρεωτική, με παροχές υψηλής ποιότητας για όλες τις εργαζόμενες, τις μετανάστριες, τις άνεργες, τις υποαπασχολημένες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Να καθιερωθεί το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο. Να μειωθούν τα συνταξιοδοτικά ηλικιακά όρια για άνδρες και γυναίκες. Να διατηρηθεί η πενταετής διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης ως ελάχιστη ανταπόδοση στην υποκατάσταση του ελλείμματος του κοινωνικού κράτους και όχι ως διάκριση λόγω φύλου. Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Να επιστραφούν τα οφειλόμενα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Να υλοποιηθεί η τριμερής χρηματοδότηση. Οι οφειλέτες πολιτεία - εργοδοσία να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους. Στο μέλλον οι εισφορές των εργαζομένων σταδιακά να καταργηθούν.

Να διευρυνθούν οι ασφαλιστικές, υγειονομικές και κοινωνικές παροχές από το κράτος σε όλους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (γυναίκες με ειδικές ανάγκες, χήρες, διαζευγμένες χωρίς ασφάλιση, άγαμες μητέρες).

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και για όλες. Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών. Διασφάλιση και προστασία των αναπαραγωγικών αναγκών και δικαιωμάτων των γυναικών.

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αποχαρακτηρισμού και να διευρυνθούν τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα για τις γυναίκες, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές επιταγές για τα νέα επαγγέλματα, τις νέες συνθήκες εργασίας και την οργάνωση της παραγωγής.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική αυτονομία της αγρότισσας, με τη μείωση των εισφορών και να κατοχυρωθεί αγροτική σύνταξη για την ανασφάλιστη αγρότισσα.


Α. Ξ. - Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ