Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο διέλυσε γέφυρα

Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων

Το δυστύχημα στη γέφυρα Key Bridge στη Βαλτιμόρη, που κατέρρευσε καθώς έσπασε σε πολλά σημεία και βυθίστηκε στα νερά του ποταμού Πατάπσκο όταν το φορτηγό πλοίο «Dali» (σημαία Σιγκαπούρης) έπεσε πάνω της τα ξημερώματα της Τρίτης, εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τους ουσιαστικούς ελέγχους των πλοίων. Ταυτόχρονα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ όσων ήταν στη γέφυρα.

Ολα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε εκπέμψει πολλαπλούς συναγερμούς λίγο πριν πλησιάσει στη γέφυρα, καθώς είχε πρόβλημα πλοήγησης, στα ηλεκτρικά του και στη μηχανή. Οταν οι προσπάθειες του πληρώματος απέτυχαν, ειδοποιήθηκαν αμέσως οι αρμόδιες τοπικές αρχές συγκοινωνιών και στη συνέχεια έγινε η πρόσκρουση στον πυλώνα της μεταλλικής γέφυρας. Το ίδιο πλοίο σε επιθεώρηση σε λιμάνι της Χιλής πέρυσι βρέθηκε με σοβαρές ελλείψεις, που αφορούσαν «την πρόωση και τα βοηθητικά μηχανήματα».

Η εφημερίδα «Guardian» ανέφερε ότι το 2016, όταν το «Dali» έφευγε από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Αμβέρσας με προορισμό το Bremerhaven, η πλώρη του ταλαντεύτηκε, με αποτέλεσμα η πρύμνη του να ακουμπήσει την πλευρά της προκυμαίας, προκαλώντας σημαντική ζημιά αρκετών μέτρων στο κύτος του πλοίου. Το πλοίο φέρεται να ακινητοποιήθηκε από τις αρχές και να αγκυροβόλησε στο Deurganckdok του Βελγίου.

Γίνεται φανερό ότι η ελλιπής συντήρηση του πλοίου, για να εξασφαλίζονται περισσότερα δρομολόγια και να κερδίζει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, συνέβαλε καθοριστικά και στο δυστύχημα στη Βαλτιμόρη.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν οι «New York Times», ήταν τουλάχιστον το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε έναν μήνα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας των ολοένα και μεγαλύτερων πλοίων και την ικανότητα των γεφυρών ανά τον κόσμο να αντέχουν τα δυστυχήματα. Στις 22 Φλεβάρη στο Γκουανγκτζού, λιμάνι στη νότια Κίνα, ένα πολύ μικρότερο φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη βάση μιας γέφυρας δύο λωρίδων κυκλοφορίας, προκαλώντας την πτώση οχημάτων και τον θάνατο 5 ανθρώπων.

Επίσης, τίθεται ζήτημα αν θα πρέπει να απαιτείται από περισσότερα πλοία να είναι έτοιμα να ρίχνουν γρήγορα άγκυρες κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών σε λιμάνια, και αν τα ρυμουλκά θα πρέπει να συνοδεύουν περισσότερα πλοία κατά την είσοδο και έξοδό τους από τα λιμάνια.

Αγνοούνται 6 άνθρωποι

Μετά την κατάρρευση, μέχρι χθες το βράδυ αγνοούνταν τουλάχιστον 6 άνθρωποι, όλοι τους εργάτες που την ώρα του δυστυχήματος δούλευαν πάνω στη γέφυρα, ενώ οι αρχές δήλωναν άγνοια για τον ακριβή αριθμό των αυτοκινήτων που βυθίστηκαν. Λίγο μετά το συμβάν ανασύρθηκαν ζωντανά τουλάχιστον δύο άτομα, με το ένα απ' αυτά να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Synergy Marine Group» δήλωσε αδυναμία να αναφερθεί στην αιτία του δυστυχήματος, εξηγώντας ότι είναι ακόμη νωρίς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του χτες το βράδυ έκανε λόγο για «τρομερό ατύχημα», προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας. Διαβεβαίωσε δε ότι με τη στήριξη του Κογκρέσου το ομοσπονδιακό κράτος θα αναλάβει το κόστος κατασκευής νέας γέφυρας στη θέση της παλιάς.

Το δυστύχημα φέρνει στην επιφάνεια μεταξύ άλλων και το σημαντικό πρόβλημα που αναδεικνύουν χρόνια τώρα οι μηχανικοί σχετικά με το πλήθος απαρχαιωμένων υποδομών στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση οδογέφυρας στη Γένοβα (2018-08-15 00:00:00.0)
Πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα (2012-10-03 00:00:00.0)
Μοιραία η έλλειψη πλοηγού στα μικρά πλοία (2007-10-18 00:00:00.0)
Ναυάγιο με πολλούς αγνοούμενους (2004-01-20 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε ναυτεργάτης (2001-08-10 00:00:00.0)
Σώοι οι ναυτικοί του "Καπετάν Μανώλης" (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ