Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Οξυνση συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα...

Η συνέχιση της γενοκτονίας στη Γάζα με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και το μαρτύριο 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πείνα συνεχίζει να τροφοδοτεί τις εντάσεις, σαν σε «συγκοινωνούντα δοχεία», και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, με πρώτη την Ερυθρά Θάλασσα και τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Χτες, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε εμπορικά και πολεμικά πλοία, αλλά και στο λιμάνι του Εϊλάτ μέσα στο τελευταίο τριήμερο. Οπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, έκαναν έξι επιθέσεις σε πλοία με drones και πυραύλους αναφέροντας τα σκάφη «Maersk Saratoga», «APL Detroit», το κινεζικό «Huang Pu» και το πλοίο «Pretty Lady». Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρια, δήλωσε ότι έγιναν επιθέσεις σε δύο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ στην Ερυθρά και κοντά στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ (στο τέλος της περασμένης βδομάδας).

Παρότι τις προηγούμενες μέρες είχαν ανακοινώσει πως δεν θα χτυπήσουν ρωσικά ή κινεζικά σκάφη, εντούτοις, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι Χούθι το Σάββατο χτύπησαν με 5 πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα το κινεζικό σκάφος M/V Huang Pu (με σημαία Καναδά).

Ακόμη πιο βαθιά στον Νότιο Λίβανο επιθέσεις του Ισραήλ

Χτες, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις στον Λίβανο εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές κοντά στις πόλεις Ρας Μπααμπέλκ και (για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 8 Οκτώβρη) στο Χερμέλ του ανατολικού Λιβάνου που απέχει 110 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τα αεροπορικά πλήγματα και τόνισε ότι το πολεμικό του αεροσκάφος στόχευσε μια σειρά από στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα έγιναν ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα σε μια από τις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και σε ένα οινοποιείο της περιοχής.

Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν χτες σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ισραήλ.

Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Χτες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επανέλαβε τις επιδρομές στη Συρία. Οχι στην πρωτεύουσα Δαμασκό (όπως συνήθιζε ως τώρα) αλλά κοντά στα σύνορα της ανατολικής Συρίας με το Ιράκ, βάλλοντας κατά θέσεων των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης» και φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ντέιρ Εζόρ και στο αλ Μπουκαμάλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων, εκ των οποίων ο ένας Ιρανός μέλος των Ειδικών Δυνάμεων.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις «εσωτερικής ασφάλειας» Shin Bet ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν δύο προσπάθειες Ιρανών να μεταφέρουν στη Δυτική Οχθη προηγμένα όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ