Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παζάρια και διεργασίες με φόντο την απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Μη δεσμευτική» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν οι ΗΠΑ την απόφαση που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα

Copyright The Associated Press

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα
Μετά τα αλλεπάλληλα «βέτο» των ΗΠΑ τους προηγούμενους μήνες σε ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο ενέκρινε τελικά απόφαση (με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή των ΗΠΑ), με την οποία αξιώνει «άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού», ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες, που θα οδηγήσει στην «εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βέβαια έσπευσε από την πρώτη στιγμή να κάνει λόγο για «μη δεσμευτική απόφαση», ενώ συνέχισε επαφές με στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και για νέες πωλήσεις αμερικανικών όπλων, κάνοντας για άλλη μια φορά «πλάτες» στη συνέχιση του εγκλήματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδρώντας στη στάση των ΗΠΑ (στο γεγονός δηλαδή ότι δεν άσκησαν για άλλη μια φορά «βέτο» αλλά επέλεξαν την αποχή, υπολογίζοντας τους συνολικότερους σχεδιασμούς τους στη Μέση Ανατολή), η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε τη ματαίωση ορισμένων διμερών συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στις ΗΠΑ με αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ.

Την ίδια ακριβώς ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, συνέχιζε τις επαφές στις ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων και για τις αγορές όπλων και «στρατιωτική βοήθεια».

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε την απόφαση «μη δεσμευτική», μολονότι τυπικά είναι νομικά δεσμευτικές όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην πράξη βέβαια εφαρμόζονται αλά καρτ, ανάλογα με τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως γίνεται άλλωστε με δεκάδες άλλες αποφάσεις του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών οι οποίες δεν εφαρμόζονται...

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να τελειώνει με τον πόλεμο. Χαρακτήρισε την επίθεση της 7ης Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ «ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα που έχω δει ποτέ», ωστόσο πρόσθεσε ότι «πρέπει να τελειώσετε με τον πόλεμό σας! Λήξτε το! Πρέπει να το κάνετε!», επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό γιατί χάνετε πολλή υποστήριξη, χάνετε τον κόσμο».

Σε αυτό το φόντο, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε πως η αποτυχία εφαρμογής του ψηφίσματος έστω γι' αυτές τις ελάχιστες μέρες μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού «θα ήταν ασυγχώρητη».

Στο μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα για μια συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, παρά την απόσυρση μέρους της ισραηλινής αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Μοσάντ.

Η δε Χαμάς επικρότησε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για θετικό βήμα. Το βράδυ της Δευτέρας ενημέρωσε τους μεσολαβητές στην Ντόχα πως επιμένει στο βασικό αίτημά της για μόνιμη εκεχειρία επειδή το Ισραήλ επέλεξε εδώ και τόσες μέρες να μην ικανοποιήσει ούτε μία από τις προτάσεις της οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, εκτίμησε ότι το ψήφισμα ενίσχυσε εντέλει τη Χαμάς και την ώθησε να απορρίψει μια δήθεν «συμβιβαστική πρόταση» στις διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και καιρό.

Επίσκεψη του επικεφαλής της Χαμάς στο Ιράν

Χτες στο μεταξύ μετέβη στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψής του στη χώρα από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη.

Ο Χανίγια δήλωσε στην Τεχεράνη ότι η Χαμάς μπαίνει σε μία νέα «μεταβατική φάση του πολέμου με το Ισραήλ», τονίζοντας: «Είμαστε στη διαδικασία μίας ιστορικής φάσης του αγώνα κατά του σιωνιστικού καθεστώτος με την επιχείρηση Καταιγίδα αλ Ακσα σε ένα σημείο καμπής». Επίσης, μετέφερε τις «ειδικές ευχαριστίες» της παλαιστινιακής οργάνωσης προς την ιρανική ηγεσία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη είναι στην εμπροσθοφυλακή για την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε καμία δήλωση ή σχόλιο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, σχολίασε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα ως «ένα θετικό βήμα» που ωστόσο θα ήταν πιο σημαντικό «εάν λαμβανόταν αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή του».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο «Fars News», ανέφερε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα οδηγήσει «σε μετασχηματισμό της άδικης τάξης πραγμάτων που κυβερνά τον κόσμο» και ότι θα επιταχύνει διάφορες σχετικές διαδικασίες. Εκτίμησε επίσης πως μετά τον πόλεμο στη Γάζα η νέα διεθνής τάξη θα είναι «πιο στενή και επιτεύξιμη». Επίσης χαρακτήρισε το Παλαιστινιακό «το πιο σημαντικό ζήτημα του μουσουλμανικού κόσμου», τονίζοντας ότι με την αντίσταση του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας θα προκληθούν αλλαγές στο διεθνές στάτους κβο.

Νέα περιοδεία Μπέρμποκ στη Μέση Ανατολή

Νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε για έκτη φορά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, με πρώτο σταθμό το Κάιρο και επόμενο τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Στο Κάιρο δήλωσε πως το σχέδιο του Ισραήλ για ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα «δεν πρέπει να γίνει» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Τη Δευτέρα μετέβη στη Ραμάλα και συνάντησε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της, Ριάντ αλ Μάλικι, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Παρεμβαίνοντας εκ νέου στις παλαιστινιακές υποθέσεις δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «χρειάζονται την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος στο δικό τους κράτος δίχως τη Χαμάς». «Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει τη λύση δύο κρατών».

Με αντίστοιχη ορολογία με αυτή που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η λύση των δύο κρατών προϋποθέτει πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα διοικείται από μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφιαλτικά σχέδια για την «επόμενη μέρα» απεργάζεται το Ισραήλ (2023-12-13 00:00:00.0)
Με τη στήριξη ΗΠΑ - G7 - ΕΕ οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα (2023-12-09 00:00:00.0)
Συμφωνία ανοικοδόμησης της Γάζας (2014-09-19 00:00:00.0)
Ασταμάτητη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού (2014-07-24 00:00:00.0)
Συμβολική διπλωματική επιτυχία της Παλαιστίνης (2012-12-01 00:00:00.0)
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Αμπάς (2009-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ