Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποια η στάση και η πραχτική των άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), στα οικονομικά της ΤΑ;

Απάντηση:

Στα βασικά αυτά ζητήματα που καθορίζουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και περιεχόμενο της ΤΑ, οι άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), ανεξάρτητα από δευτερεύουσες διαφορές, κρατούν την ίδια στάση. Πώς φαίνεται αυτό;

Στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) συμφώνησαν να αφαιρεθούν πόροι της ΤΑ ύψους 10 δισ. δραχμών και να δοθούν υπέρ της «σύγκλισης» στην ΟΝΕ.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε αυτή την απόφαση, με τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ και με ειδικές διατάξεις σε διάφορους νόμους, έχει μέχρι σήμερα παρακρατήσει περίπου 155 δισ. δραχμές από την ΤΑ.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάληψη φορολογικής εξουσίας από την ΤΑ για την εξασφάλιση δήθεν της οικονομικής της αυτοτέλειας. Μιλούν για ανακατανομή φόρων ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης και δε μιλούν για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων για ανακατανομή των φορολογικών εσόδων προς όφελός τους. Ετσι διατηρείται και ενισχύεται και στο επίπεδο της ΤΑ η αντιλαϊκή φορολογία. Οταν μιλούν για «εξέλιξη των εσόδων» εννοούν την αύξηση της φορολογίας σε βάρος των δημοτών.

Λένε ότι ο δημότης πρέπει να ξέρει τα έξοδα της ΤΑ, δηλαδή να καταλαβαίνει ότι θα πληρώσει για μια παροχή. Ετσι επιδιώκουν να τον οδηγούν στον περιορισμό των διεκδικήσεών του και να διαμορφώνει συνείδηση αποδοχής, συναίνεσης σ' αυτή την πολιτική.


Στην ΤΑ έχει μεταφερθεί η είσπραξη και διαχείριση του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) που έγινε ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) με το οποίο επίσης συμφώνησαν.

Ετσι απαλλάχτηκαν ουσιαστικά μεγαλοϊδιοκτήτες, εταιρίες απ' αυτόν. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 500 εκατ. έπρεπε να πληρώνει με το ΦΑΠ 6.750.000 το χρόνο. Με τον ΤΑΠ πληρώνει το πολύ 175.000 δρχ. το χρόνο.

Ταυτόχρονα οι μικροϊδιοκτήτες που μέχρι, εκείνη τη στιγμή, απαλλάσσονταν από το ΦΑΠ, σήμερα πληρώνουν με το ΤΑΠ, ενώ οι δήμοι με τα ακριβότερα ακίνητα εισπράττουν και άρα μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα ανά κάτοικο.

Αυτές οι δυνάμεις λένε ότι υπερασπίζονται τις διατάξεις του Ν. 1828/89 που καθορίζει τους πόρους της ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα όμως στα όργανα της ΤΑ, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, υπερασπίζονται σαν θετική την αναθεώρηση του Συντάγματος για την ΤΑ και την αναδιατύπωση του άρθρου 102 του Συντάγματος, για τους πόρους της.

Με την αναθεώρηση καταργήθηκε η υποχρέωση του κράτους για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και αντικαταστάθηκε με την υποχρέωση απλώς του κράτους να λαμβάνει νομοθετικά κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα για να μπορεί η ΤΑ να εξασφαλίσει την οικονομική της αυτοτέλεια, όπως π.χ. η δυνατότητα τοπικής φορολογίας που προβλέφτηκε στο ίδιο άρθρο, και επιδίωκαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΣΥΝ μαζί.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πιστά τη νομοθεσία της ΝΔ η οποία με νόμο «ερμήνευσε» το νόμο 1828/89 και καθόριζε ότι από το φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών (ΠΟΕ) δε δικαιούται τίποτε η ΤΑ, σαν μην είναι φόρος εισοδήματος από τον οποίο η ΤΑ έπρεπε να πάρει 20% όπως όριζε ο 1828/89. Παρ' όλο ότι σαν αντιπολίτευση υποσχόταν την κατάργησή του. Ετσι χάθηκε και αυτός ο πόρος από την ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ