Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καθημερινό σφαγείο των εργατών

Αποτελέσματα έρευνας μιας βδομάδας απ' το Συνδικάτο Μετάλλου και του ΚΕΠΕΚ

Γκέτο, όπου κυριαρχεί η τρομοκρατία, η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας και η ποδοπάτηση κάθε συνδικαλιστικής ελευθερίας, αποτελούν δεκάδες μεταλλουργικές επιχειρήσεις στον Πειραιά. Εργάτες σακατεύονται και δεν παίρνει χαμπάρι κανείς, το δικαίωμα στην απεργία αποτελεί πολυτέλεια, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι ανάλογες με αυτές των... στάβλων! Πρόκειται για αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας που διενήργησε αυτή τη βδομάδα σε ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά μαζί με εκπροσώπους από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά.

Ειδικότερα στη βιδοποιία ΖΟΥΛΙΑΣ στα Καμίνια από εργαζόμενους καταγγέλθηκε ότι συνάδελφός τους είχε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα στα δύο του χέρια. Το εργατικό ατύχημα μέχρι και σήμερα δεν έχει δηλωθεί. Ακόμα από έλεγχο του Συνδικάτου διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα μηχανήματα δε διαθέτουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες είναι τουλάχιστον άθλιες. Την ίδια εικόνα εντόπισαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου και του ΚΕΠΕΚ στην επιχείρηση ΜΑΛΤΕΖΟΣ στο Ρέντη, όπου επίσης αποκρύφτηκε ο τραυματισμός στο πόδι ενός από τους 60 εργαζόμενους της επιχείρησης. Απροφύλακτες μηχανές, άθλιες συνθήκες υγιεινής σε τουαλέτες, αποδυτήρια και τραπεζαρία αντίκρισαν οι συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι του ΚΕΠΕΚ και στην επιχείρηση ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ ΑΕ στο Ρέντη. Και σε αυτή την επιχείρηση αποκρύφτηκε τραυματισμός εργάτη στου οποίου το πόδι έπεσε λαμαρίνα!

Ελλιπή μέτρα προστασίας και τρομοκρατία διαπιστώθηκε και στην επιχείρηση ΝΤΟΜΟΥΣ του Κουνέλη. Μάλιστα, στη διάρκεια του ελέγχου από το Συνδικάτο και το ΚΕΠΕΚ ο εργοδότης προσπαθούσε να απαγορεύσει στους 100 εργαζόμενους της επιχείρησης ακόμα και να κοιτάξουν τους συνδικαλιστές!

Οσον αφορά το δικαίωμα στην απεργία είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις δύο μεγάλες απεργίες στις 3 και 18 Απρίλη ο Κουνέλης είχε επιστρατεύσει ακόμα και δυνάμεις καταστολής, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, τους οποίους απείλησε ευθέως με απόλυση! Ενώ σε μία ακόμα επιχείρηση την ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ ΕΛΛΑΣ, ο εργοδότης είχε εκδώσει και έγγραφο «προς το προσωπικό» στις 16 Απρίλη καλώντας τους εργαζόμενους «όπως μας δηλώσετε εάν προτίθεστε να εργαστείτε την Πέμπτη 18/04/02, ημέρα προαναγγελθείσας απεργίας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά»! Την παράνομη παρέμβαση του εργοδότη της «Καρμπόν» έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους τόσο το Συνδικάτο, όσο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΠΟΕΜ καλώντας την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αγωνιστική δράση μπορεί να βάλει εμπόδια (2009-10-09 00:00:00.0)
Στόχος η πρωτοπόρα ταξική δράση (2007-12-07 00:00:00.0)
Διπλή διαμαρτυρία για τα κάτεργα του Ρέντη (2007-10-19 00:00:00.0)
Βάζει εμπόδια στους ελέγχους (2007-06-13 00:00:00.0)
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (2005-05-10 00:00:00.0)
Το ΕΚΠ καταγγέλλει την ΚΑΡΜΟΡ - ΕΛΛΑΣ (1996-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ