Τρίτη 9 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο προειδοποιεί ότι θα χάσει τον πόλεμο χωρίς επιπλέον αμερικανική βοήθεια

Ενώ ένα νέο μέτωπο αναδύεται στη Μολδαβία

Νέες προειδοποιήσεις ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν οι ΗΠΑ δεν στείλουν άμεσα επιπλέον στρατιωτική βοήθεια απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε μια φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης που θεωρείται κρίσιμη για το Κίεβο και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τις ρωσικές δυνάμεις να σημειώνουν κέρδη στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς.

Οπως τόνισε ο Ζελένσκι στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με πρεσβευτές στην πλατφόρμα της ουκρανικής κυβέρνησης για τη συγκέντρωση χρημάτων United24, «αν το Κογκρέσο δεν βοηθήσει την Ουκρανία, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο». Χωρίς τα 61 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ (το πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο) «θα μας είναι δύσκολο να κερδίσουμε, ακόμα και να επιβιώσουμε» ως χώρα, είπε, ενώ υποστήριξε ότι «αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, άλλα κράτη θα δεχθούν επίθεση».

«Δεν έχουμε οβίδες για ενέργειες αντεπίθεσης, όσο για την άμυνα, υπάρχουν μερικές πρωτοβουλίες και παραλαμβάνουμε όπλα» από «Δυτικούς» «εταίρους», είπε συγκεκριμένα ο Ουκρανός Πρόεδρος, προειδοποιώντας επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να ξεμείνουν από αντιαεροπορικούς πυραύλους αν η Ρωσία συνεχίσει τους εντατικούς βομβαρδισμούς μεγάλου βεληνεκούς, «και οι εταίροι το γνωρίζουν». Ηδη το Κίεβο «κάνει δύσκολες επιλογές για το τι θα προστατεύσει».

«Πολύ δύσκολη» είναι η κατάσταση στο πεδίο γύρω από την πόλη Τσάσιβ Γιαρ του Ντονέτσκ (δυτικά της Μπαχμούτ), όπως παραδέχτηκαν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, αν και διέψευσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα προάστιά της.

«Μπορούμε να έχουμε μια θετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», συνέχισε ο Ζελένσκι, και «θα συμφωνούσαμε σε οποιαδήποτε επιλογή», δηλαδή να δοθεί το πακέτο με τη μορφή δανείου, όπως προτείνει τμήμα των Ρεπουμπλικάνων, αρκεί να φτάσουν τα όπλα «το συντομότερο».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μιλώντας το Σάββατο σε συγκέντρωση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Βουκουρέστι, ζήτησε να συνεχιστεί η «δυτική» υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οπως ισχυρίστηκε, ο καλύτερος τρόπος για να προληφθούν οποιαδήποτε κλιμάκωση και μια ενδεχόμενη σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ είναι «η αποτελεσματική αποτροπή».

«Γι' αυτό επενδύουμε περισσότερο στη δική μας ασφάλεια και άμυνα από κοινού ως Ευρωπαίοι, ώστε κανένας να μην τολμήσει να μας επιτεθεί. Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε στην άκρη τα στενά μικροσυμφέροντά μας και οικοδομούμε μια ισχυρή και αληθινά ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε.

Η γερμανική στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία, που συνορεύει με Ρωσία και Λευκορωσία, θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή, σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Το Βίλνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα χρηματοδοτήσει εν μέρει τη μόνιμη παρουσία 5.000 Γερμανών στρατιωτών στα εδάφη της από το 2027.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως «ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα».

Ουάσιγκτον: Η Κίνα παρέχει στη Ρωσία στρατιωτικές πληροφορίες και τεχνολογίες

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους «συμμάχους» ότι η Κίνα ενισχύει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, παρέχοντας μεταξύ των άλλων και πληροφορίες γεωχωρικού τύπου, που την βοηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg» - εν μέσω συνεχών προσπαθειών των ΗΠΑ να φανεί ότι το Πεκίνο δεν είναι στρατιωτικά «ουδέτερο» στην Ουκρανία - η Κίνα παρείχε στη Ρωσία δορυφορικές εικόνες για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και μικροηλεκτρονικά συστήματα και εργαλειομηχανές για την παραγωγή τεθωρακισμένων, ανέφεραν άτομα «με γνώση του θέματος».

Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία περιλαμβάνει επίσης οπτικά κατασκοπευτικά συστήματα, προωθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους και αυξημένη συνεργασία στον διαστημικό τομέα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επί του θέματος, εκτεταμένη και σε βάθος ενημέρωση των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε, προσθέτει δημοσίευμα των «Financial Times».

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι το Πεκίνο βοηθάει τη Μόσχα «σε ανησυχητική κλίμακα» με εργαλεία, πληροφορίες και τεχνογνωσία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε ανησυχίες κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη βδομάδα σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας προς τη βιομηχανική βάση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην προμήθεια εργαλειομηχανών, οπτικών κατασκοπευτικών συστημάτων, νιτροκυτταρίνης, μικροηλεκτρονικών και κινητήρων για μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντρ. Γουάτσον.

Το σημαντικότερο είναι για τις ΗΠΑ το ότι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν καταστεί βασικές πύλες πρόσβασης της Μόσχας σε τεχνολογίες μετά τους περιορισμούς λόγω των ευρωατλαντικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τσιπ και των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που χρησιμοποιούνται σε διάφορα οπλικά συστήματα ή χρειάζονται για την κατασκευή τους.

Πέρσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε μια κινεζική εταιρεία για την παροχή δορυφορικών εικόνων σε ρωσική εταιρεία τεχνολογίας, η οποία με τη σειρά της τις παρείχε στη μισθοφορική επιχείρηση «Βάγκνερ».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Γέλεν, δήλωσε χτες, μετά από τέσσερις μέρες συνομιλιών με την Κίνα, ότι προειδοποίησε τις τράπεζες και τις βιομηχανίες της χώρας να μη βοηθήσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας, διαφορετικά θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, έφτασε χτες στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη, επιδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς Ρωσίας - Κίνας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η Κίνα έχει αντικειμενική και δίκαιη θέση για το ζήτημα της Ουκρανίας. Προωθούσαμε ενεργά ειρηνευτικές συνομιλίες και τις πολιτικές λύσεις. Η Κίνα δεν είναι δημιουργός ή συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση της Ουκρανίας και δεν επωφελούμαστε από αυτήν».

Επικίνδυνες επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Rosatom» κατηγόρησε την Κυριακή τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις για «άνευ προηγουμένου επίθεση στον χώρο του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια και της υποδομής του» και πρόσθεσε ότι 3 μέλη του προσωπικού του τραυματίστηκαν, το ένα σοβαρά.

Σύμφωνα με τη «Rosatom», τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά, ωστόσο κάλεσε τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, και τις κυβερνήσεις της ΕΕ «να αντιδράσουν αμέσως σ' αυτήν την απειλή για την ασφάλεια».

Η ΙΑΕΑ, που διαθέτει ειδικούς στην εγκατάσταση, επιβεβαίωσε την επίθεση ανακοινώνοντας «επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον σταθμό της Ζαπορίζια, που προκάλεσαν ζημιά στο κτίριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ασφάλεια δεν κινδύνευσε».

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με το επεισόδιο στον πυρηνικό σταθμό.

Χτες ακόμη ένα drone καταρρίφθηκε πάνω από τον σταθμό, σύμφωνα με τη ρωσική διοίκηση, και ο αντιδραστήρας 6 παρέμεινε κλειστός.

Ενα νέο μέτωπο αναδύεται στη Μολδαβία

Μπροστά σε ενδεχόμενες εξελίξεις στην Ουκρανία και καθώς οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, ένα νέο μέτωπο αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στη Μολδαβία.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας «φιλορωσικής» περιοχής της Μολδαβίας, ανέφεραν την Παρασκευή ότι ένα drone έπληξε έναν σταθμό ραντάρ σε «στρατιωτική βάση στην περιφέρεια της Ρούμπνιτσα, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία».

Στις 17 Μάρτη είχαν κατηγορήσει την Ουκρανία ότι έπληξε με drone μια στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Τιράσπολ. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για «προβοκάτσια» στην Υπερδνειστερία.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ζήτησαν στα τέλη Φλεβάρη από τη Ρωσία να λάβει «μέτρα προστασίας» επειδή δέχεται πιέσεις από τη Μολδαβία. Η Ρωσία διατηρεί εκεί 1.500 στρατιώτες.

Στη Ρουμανία, που στρατιωτικοποιείται εντατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται και οι φωνές για «ένωση» με τη Μολδαβία. Η αυτόνομη περιοχή Γκαγκαουζία ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία εάν το Κισινάου αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.

«Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα σημάνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση της Γκαγκαουζίας και την επιστροφή σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία των Γκαγκαούζων», δήλωσε η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής, Ευγ. Γκουτούλ.

Σε μια τέτοια περίοδο έντασης, από την 1η Απρίλη και για 20 μέρες το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στη Μολδαβία. Στις στρατιωτικές ασκήσεις «Joint Combined Exchange Training-2024» (JCET-2024) συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τη Ρουμανία, που τελειοποιούν τη «συνοχή» τους με τις ελίτ μονάδες της Μολδαβίας.

Γερμανικές εταιρείες στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Τη συμμετοχή γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, που κατέκτησαν οι ρωσικές δυνάμεις, σχολίασε το γερμανικό ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική προπαγάνδα», ενώ το υπουργείο Οικονομίας προέτρεψε να ελεγχθούν για παραβιάσεις των κυρώσεων.

Προ ημερών η τηλεοπτική εκπομπή Monitor του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η «Knauf» και η «WKB Systems», συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ