Τρίτη 9 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Ο «φιλορώσος» Πελεγκρίνι εκλέχτηκε Πρόεδρος

Ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση Πέτερ Πελεγκρίνι, που θεωρείται φιλορώσος, εξελέγη Πρόεδρος της Σλοβακίας, επικρατώντας του «φιλοδυτικού» πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ιβάν Κόρτσοκ, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Ο Πελεγκρίνι θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας στις 15 Ιούνη, διαδεχόμενος την Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία δεν διεκδίκησε δεύτερη θητεία.

Ο Πελεγκρίνι εξασφαλίζει 53,2% έναντι 46,8% του Κόρτσοκ, η συμμετοχή κινήθηκε στο 61,2% και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

«Θέλω να είμαι ένας Πρόεδρος που θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», σημείωσε ο Πελεγκρίνι και διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κάνει τα πάντα ώστε η Σλοβακία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - «να παραμείνει στην πλευρά της ειρήνης και όχι του πολέμου».

Πρόσφατα εξελέγη πρωθυπουργός στη χώρα ο σοσιαλδημοκράτης «φιλορώσος» Ρόμπερτ Φίτσο. Η τρικομματική κυβέρνηση της Σλοβακίας - αποτελούμενη από το Smer-SD του Φίτσο, το Hlas-SD του Πελεγκρίνι και το ακροδεξιό SNS - έχει διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη του Πελεγκρίνι σηματοδοτεί ότι η Σλοβακία «είναι πιθανό να ακολουθήσει τον δρόμο του Ορμπαν στην Ουγγαρία».

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βουδαπέστη για να υποστηρίξουν έναν επικριτή του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, φανερώνοντας διεργασίες αναμόρφωσης της αντιπολίτευσης για να αμφισβητήσει την κυβέρνηση Ορμπαν.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τον δικηγόρο Πέτερ Μαγιάρ, πρώην σύζυγο της τέως υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή μετά το σκάνδαλο της χορήγησης προεδρικής χάρης σε άνδρα που είχε καταδικαστεί για υπόθεση παιδεραστίας και αποφυλακίστηκε. Ο Μαγιάρ ήταν μέχρι πρότινος υποστηρικτής της κυβέρνησης, όμως τώρα αμφισβητεί, όπως λέει, «το εργοστάσιο εξουσίας» του Ορμπαν.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μαγιάρ υποσχέθηκε να οικοδομήσει «μια Ουγγαρία κυρίαρχη και σύγχρονη» και προανήγγειλε την ίδρυση κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ