Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολογική κλίμακα και τα τεκμήρια

Στον πίνακα 6 είναι συγκεντρωμένα τα διάφορα στοιχεία που ζητά η Εφορία προκειμένου να ανακαλύψει τυχόν εισοδήματα που δεν έχουμε δηλώσει. Για τη μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων ο πίνακας είναι μάλλον αδιάφορος, καθώς δεν έχουν να κρύψουν κάτι σημαντικό, που θα έδινε την ευκαιρία στην Εφορία να βάλει και πρόσθετα φέσια. Φορολόγηση με τα τεκμήρια γίνεται όταν το καθαρό εισόδημα που δηλώνουμε, είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα τεκμήρια.

Τα τεκμήρια για τη φορολόγηση του εισοδήματος χωρίζονται σε τεκμήρια διαβίωσης και σε τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αποτελούν η κατοχή από το φορολογούμενο ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) αυτοκίνητου ή μοτοσικλέτας πάνω από 500 κ.ε., τα μη επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, η δευτερεύουσα κατοικία πάνω από 100 τ.μ, οι πισίνες κολύμβησης κ.ά.

Τεκμήριο εισοδήματος αποτελούν: Η αγορά ακινήτων (εκτός της πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.), η ανέγερση οικοδομών (εκτός της πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ), η χορήγηση δανείων σε οποιονδήποτε, οι δωρεές και γονικές παροχές ή χορηγίες πάνω από 100.000 δρχ, η εξόφληση δανείων, η κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης, η αγορά αυτοκίνητων και μοτοσικλετών ανεξάρτητα από τον κυβισμό τους, η αγορά κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 1 εκατ. δρχ., η αγορά αεροπλάνων, η αγορά επιχειρήσεων, η αγορά χρεογράφων (εκτός από μετοχές του Χρηματιστηρίου, ομολόγων του Δημοσίου και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων).

Τα τεκμήρια συμπληρώνονται στον πίνακα 6 (Προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης). Στον πίνακα 7 αναγράφονται τα ποσά που μειώνουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη. Για να γίνουν δεκτά τα ποσά που εκπίπτουν πρέπει να συνυποβληθούν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Τα τεκμήρια που μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι μόνο τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, δευτερεύουσα κατοικία κ.ά.). Αντίθετα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα ποσά τεκμηρίων που προέρχονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (όπως για αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών, αγορά αυτοκινήτων, εξόφληση δανείων κ.ά.). Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, το βάρος της απόδειξης ότι οι δαπάνες διαβίωσης είναι μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με τα αντικειμενικά κριτήρια ανήκει στο φορολογούμενο.

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από:

-- Οσους συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και για το λόγο αυτό έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης.

-- Οσους είναι άνεργοι, μόνο εφόσον παίρνουν επίδομα ανεργίας και μόνο για το χρονικό διάστημα που παίρνουν το επίδομα ανεργίας.

-- Οσους, λόγω ανώτερης βίας (πυρκαγιά, πλημμύρα κ.ά.) αποδείχνουν ότι έχουν κάνει μικρότερες δαπάνες.

-- Οσους υπηρετούν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσους νοσηλεύονται και από τους φυλακισμένους.

-- Οσους ορφανούς ανήλικους έχουν αυτοκίνητο από κληρονομιά του γονέα τους.

Το τεκμήριο για τη συντήρηση και την κυκλοφορία αυτοκινήτου (τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης) αναγράφεται στους κωδικούς 709-710 του πίνακα 6. Τα ποσά τεκμηρίου αγοράς αυτοκινήτων αναγράφονται στους κωδικούς 719-720 του πίνακα 6. Το τεκμήριο «συντήρησης και κυκλοφορίας» υπολογίζεται κάθε χρόνο εφόσον το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κυκλοφορία. Το τεκμήριο αγοράς θα υπολογιστεί μόνο μια φορά, που για φέτος αφορά τα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μέσα στο 2001.

-- Πώς γίνεται ο υπολογισμός της τεκμαρτής δαπάνης κυκλοφορίας οχημάτων;

Κριτήριο της Εφορίας για τον υπολογισμό της τεκμαρτής δαπάνης κυκλοφορίας οχημάτων είναι οι φορολογήσιμοι ίπποι, όπως αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Το τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος. Στο βιβλιαράκι με τις Οδηγίες που έστειλε η Εφορία αναφέρονται αναλυτικά τόσο τα ποσά τεκμηρίου ανάλογα με τους φορολογήσιμους ίππους, όσο και τα ποσά που προκύπτουν λόγω παλαιότητας.

Τα ποσά που μειώνουν τη διαφορά εισοδήματος και τεκμαρτής δαπάνης συμπληρώνονται στον πίνακα 7 του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1.

  • Στους κωδικούς 781-782 αναγράφονται τα ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ.) μέσα στο 2001. Για την απόδειξη της πώλησης είναι απαραίτητο να προσκομιστεί κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση συμβολαιογράφου. Για την πώληση κινητών πραγμάτων είναι απαραίτητη η προσκόμιση θεωρημένης απόδειξης αγοράς από τον επιτηδευματία. Για την αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον αγοραστή και τον πωλητή.
  • Στους κωδικούς 783-784 αναγράφονται τα ποσά που προέρχονται από εισαγωγή ελεύθερου συναλλάγματος εφόσον αποδεικνύεται η απόκτησή του στην αλλοδαπή. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα χρηματικά ποσά σε νομίσματα των άλλων 11 κρατών της ευρωζώνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης.
  • Στους κωδικούς 785-786 αναγράφονται τα ποσά από δάνεια, κέρδη από λαχεία, δωρεές, γονικές παροχές χρηματικών ποσών, που έγιναν μέσα στο 2001. Προκειμένου να αναγνωριστούν τα ποσά από δωρεές και γονικές παροχές θα έπρεπε, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2001, να είχε υποβληθεί δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ. Στους ίδιους κωδικούς αθροίζονται και τα ποσά που δε θεωρούνται εισόδημα (π.χ. αποζημίωση για ατύχημα, εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κ.ά.).
  • Στους κωδικούς 787-788 αναγράφεται το κεφάλαιο που σχηματίστηκε από αποταμιεύσεις προηγούμενων χρόνων και αναλώθηκε μέσα στο 2001, εφόσον αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο αυτό φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια (2014-04-18 00:00:00.0)
Φορολογούνται επιδόματα ανεργίας και αποζημιώσεις απολύσεων (2010-10-07 00:00:00.0)
Ανεβαίνει ο πήχης της φορολογικής αφαίμαξης (2005-03-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-30 00:00:00.0)
Τα φετινά τεκμήρια (2000-05-07 00:00:00.0)
Προσοχή στη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων (1996-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ