Παρασκευή 3 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κοινωνική» πολιτική... με «ξένα κόλλυβα»

Από παλιότερη κινητοποίηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ
Από παλιότερη κινητοποίηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ
Με «δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις» προειδοποιεί τον υπουργό Πολιτισμού η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, αν δε λυθούν τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του κλάδου, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο των μουσείων που εξήγγειλε το υπουργείο.

Με την πρόσφατη απόφαση του Ε. Βενιζέλου θεσπίζεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των κρατικών μουσείων «δίχως να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το ΔΣ της ΠΕΥΦΑ, ώστε να συμφωνηθούν οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες για την υλοποίηση του νέου τρόπου λειτουργίας των Μουσείων», όπως σημειώνει το σωματείο. Και υπογραμμίζει την απόφασή του «να μην κάνει αποδεκτό και να μην εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο».

Το σωματείο απέστειλε εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, με το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά «η υπάρχουσα κατάσταση, εξαιτίας της οποίας είναι αδύνατη η αποδοχή αυτής της απόφασης, καθώς και η πρόθεση της ΠΕΥΦΑ να προχωρήσει μετά τις 15/5 σε αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Προστίθεται, ότι η πρόσθετη ημερήσια βάρδια δεν είναι υποχρεωτική και ότι σε ανάλογες περιπτώσεις (βραδιές Πανσέληνου, «Μυθωδία» κ.ά.) το προσωπικό είχε αποπληρωθεί με ειδικές συμφωνίες που είχαν προηγηθεί. Επίσης, το ΥΠΠΟ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν εφαρμόζουν τις συμφωνίες με το σωματείο για τις αμοιβές των αρχαιοφυλάκων για εργασία τις Κυριακές και πέραν του πενθήμερου που πρέπει να αποπληρώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ταυτόχρονα το ΥΠΠΟ «εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε επιπλέον υπερωριακή εργασία διογκώνοντας και διαιωνίζοντας το πρόβλημα». Ηδη δεν έχει εξοφληθεί ο περασμένος Γενάρης, ενώ οφείλονται υπερωριακές αποζημιώσεις από τον Ιούλη του 2000!

Τέλος το σωματείο υπογραμμίζει ότι παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό - 1.000 οργανικές θέσεις κενές - ενώ αν συνυπολογιστεί και η εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας, «οι πραγματικές ανάγκες για επαρκή φύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας αγγίζουν τους 3.000 αρχαιοφύλακες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ