Παρασκευή 3 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Θέλουν πιο «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις

Μέτρα για την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην κατεύθυνση της υποβάθμισης ή και ακύρωσης των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων (με τις οποίες καθορίζονται τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθοί) και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα συζητήσουν - μεταξύ άλλων - οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα 6 του Μάη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια «εξειδίκευσης» της αντιλαϊκής πολιτικής (που προωθείται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ), η οποία συνδυάζει το μισθό με την «παραγωγικότητα», για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και άλλα μέτρα, με στόχο την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη (θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Ecofin), στην οποία αναφέρεται πως στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται:

  • «Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις», που «αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας». Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι «η συζήτηση θα εστιαστεί στην παρούσα κατάσταση στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες και τα διάφορα διαπραγματευτικά συστήματα». Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα έχει άμεση συνέπεια τη δραστική περικοπή στους μισθούς και τα μεροκάματα των Ευρωπαίων εργαζόμενων και, βέβαια, θα τροφοδοτήσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Οι προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική του 2002 και οι οποίες επικεντρώνονται στη «διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας», δηλαδή του πλαισίου λιτότητας για τους εργαζόμενους της ΕΕ, την «αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας», στο πλαίσιο της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
  • Η φορολογία της ενέργειας, καθώς τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των ελάχιστων ορίων για τα πετρελαιοειδή, ενώ τα κράτη της Νότιας Ευρώπης υποστηρίζουν μικρότερη αύξηση του συντελεστή.
  • Η ανταλλαγή απόψεων, πάνω στο κείμενο των προτάσεων (επιστολή) του επιτρόπου Σόλμπες για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ