Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Πασινιάν για τις «προβληματικές σχέσεις»

Στο περιθώριο της συνόδου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, όπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EΟΕ) συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο τις κινήσεις απομάκρυνσης του Γερεβάν από τη «γεωπολιτική επιρροή» της Μόσχας και τη φιλοδυτική πορεία που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο. Η Αρμενία ασκεί φέτος την προεδρία της Eνωσης.

«Η συνάντηση είναι απαραίτητη και αναμενόμενη και από τις δύο πλευρές», δήλωσε το Κρεμλίνο καθώς τελευταία «συσσωρεύτηκαν προβληματικά ζητήματα» στις σχέσεις Μόσχας - Γερεβάν και «αναμένουμε οι ηγέτες να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση».

Στη Σύνοδο Κορυφής εκτός από τους ηγέτες των πέντε κρατών - μελών της ΕΑΕU (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν) συμμετέχουν αντιπροσωπείες από άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που είναι μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Οι ηγέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα της δεκαετούς ύπαρξης της Ενωσης καθώς και πλευρές για «μελλοντική ενσωμάτωση». Μέσα σε 10 χρόνια, ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 80,5 δισ. δολάρια. Το συνολικό ΑΕΠ των χωρών της ΕΑΕU αυξήθηκε από 1,6 τρισ. δολάρια σε 2,5 τρισ. δολάρια. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 60%.

Επίσης χτες αναμενόταν να δοθεί «πράσινο φως» στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τη Μογγολία. Η Ενωση έχει ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με το Βιετνάμ, το Ιράν, τη Σιγκαπούρη, τη Σερβία, καθώς και δύο συνθήκες με την Κίνα. Επί του παρόντος, διεξάγονται διαβουλεύσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου με την Αίγυπτο, την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προετοιμάζεται η έναρξη παρόμοιων συνομιλιών με την Ινδία.

Ο Κουβανός Πρόεδρος στη σύνοδο της ΕΟΕ

Στο Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΟΕ παραβρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Η Κούβα είναι παρατηρήτρια στην εν λόγω διακρατική καπιταλιστική συμμαχία από το 2020, ενώ και το Ουζμπεκιστάν έχει το ίδιο καθεστώς.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Κουβανού Προέδρου, που ήταν παρών στην ορκωμοσία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και θα συμμετάσχει στους γιορτασμούς της 9ης Μάη, περιλαμβάνεται η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, που ήδη εκτείνεται σε ενεργειακό τομέα, βιομηχανικούς κλάδους, τράπεζες, γεωργία, Υγεία, μεταφορές, τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίες, καθώς επίσης σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η βιομηχανία φαρμάκων. Η Κούβα και η Ρωσία συμπληρώνουν 64 χρόνια διπλωματικών σχέσεων (βέβαια πριν από τις ανατροπές του 1990 - '91 ήταν με την ΕΣΣΔ). Σήμερα η Ρωσία συνιστά τον 5ο εμπορικό εταίρο της Κούβας, μετά τις Βενεζουέλα, Κίνα, Ισπανία και Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ