Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αντιφασιστική συγκέντρωση και λαμπαδηδρομία στην Κοπεγχάγη

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, δίπλα από τον κεντρικό σταθμό, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Δανίας από τους ναζί στις 4/5/1945. Ακολούθησε λαμπαδηδρομία μέχρι την πλατεία Enhave, όπου δόθηκαν οι τελευταίες μάχες, με πάνω από 100 νεκρούς κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες.

Παρά την πολιτική συμβιβασμού της τότε σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και του παλατιού με το χιτλερικό καθεστώς, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις και πολέμησαν τον κατακτητή με κάθε τρόπο.

Η συγκεκριμένη πορεία διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους κομμουνιστές και τον Σύλλογο Αντιστασιακών και Απογόνων, με σύνθημα «ΟΧΙ στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας».

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη προσπάθεια από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και το οπορτουνιστικό κόμμα των «Κοκκινοπράσινων» να εμποδιστούν οι ομιλητές να αναφερθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και να κατηγορήσουν το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Δανίας, που κλιμακώνεται ανησυχητικά.

Φέτος μπήκε στο στόχαστρο η αναφορά στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καθώς και η σύγκριση του απελευθερωτικού αγώνα του 1945 με τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Παρ' όλα αυτά, η συγκέντρωση ήταν μαζική και από τους ομιλητές καταγγέλθηκαν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ενεργή συμμετοχή της Δανίας, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα, με ευθύνη της σημερινής συμμαχικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Μετριοπαθών, ενώ εκφράστηκε αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Μαζική ήταν και η παρουσία Ελλήνων μεταναστών, μέσα από το μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα 9 Μάη στο μνημείο των πεσόντων κομμουνιστών, ενάντια στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και διαστρέβλωσης της ιστορικής μνήμης από την ΕΕ.

  • Στη Σουηδία η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ και η Οργάνωση Στοκχόλμης της ΚΝΕ μαζί με το Σουηδικό ΚΚ και τη Σουηδική ΚΝ καλούν σε συγκέντρωση για τα 79 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, σήμερα στις 6 μ.μ. στο Slussen. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν προς το αντιφασιστικό μνημείο La Mano, όπου θα γίνουν σύντομες ομιλίες και κατάθεση λουλουδιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ