Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΜΙΑ
Πολλά τα ερωτήματα από τη φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που πήρε φωτιά στη ΒΙΠΕ Λαμίας
Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που πήρε φωτιά στη ΒΙΠΕ Λαμίας
Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σαπίλας του καπιταλισμού, που βλέπει ως ευκαιρία για κέρδος ακόμα και τη διατροφή μικρών μαθητών, αποτελεί η υπόθεση με την ομαδική τροφική δηλητηρίαση μαθητών από κατανάλωση σχολικών γευμάτων στη Λαμία, για την οποία πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα και με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τροφίμων που προμήθευσε τα συγκεκριμένα γεύματα.

Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, τα γεύματα που κατανάλωσαν οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Λαμίας είχαν προσβληθεί με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τροφική δηλητηρίαση δεκάδες μαθητές, κάποιοι από τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα, ενώ γονείς προσέφυγαν στην Εισαγγελία Λαμίας την Παρασκευή, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γιαννίτσης» στη Λαμία, που έχει σύμβαση με τον ΟΠΕΚΑ για την προμήθεια σχολικών γευμάτων σε σχολεία της περιοχής, αλλά και σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια, ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος τους. Μάλιστα η φωτιά εκδηλώθηκε μία μέρα πριν τον προγραμματισμένο έλεγχο κλιμακίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για να παρθούν δείγματα και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή παραμένει προς διερεύνηση αν έγινε έλεγχος στις εγκαταστάσεις και στον χώρο από κάποια υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου, της Περιφέρειας ή της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης, μετά και το τελευταίο περιστατικό ή κάποια στιγμή το προηγούμενο διάστημα, όπως και ήταν υποχρεωμένοι. Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό από καταγγελίες γονιών, υπήρχαν και στο παρελθόν περιστατικά με ακατάλληλα τρόφιμα που σερβίρονταν σε μαθητές.

Να θυμίσουμε ότι για την υπόθεση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει δώσει από τη Δευτέρα παραγγελία προς την διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας (...) στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές Δημοτικών Σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ακόμα υπόθεση που αναδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Που αντί να εξασφαλίζει την ποιοτική και δωρεάν σίτιση στα σχολεία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την παραδίδει στους ιδιώτες, που στοχεύουν το μέγιστο κέρδος.

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της επιχείρησης και την καταβολή των ημερομισθίων μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να απαντηθούν τα δικαιολογημένα ερωτήματα που υπάρχουν στον λαό της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ