Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Και παζάρι και «υπαρξιακή απειλή»

Το πλαίσιο όπου διεξάγεται το ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι στα Ελληνοτουρκικά περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Open».

Παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία το τελευταίο διάστημα δεν έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, στάθηκε στο γεγονός ότι έβαλαν «ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι το θέμα «δεν θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», καλώντας την Αγκυρα να δεχτεί ως βάση διαλόγου το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο κόβεται και ράβεται κάθε φορά αναλόγως πώς βολεύει τα σχέδια του κεφαλαίου και τις λυκοσυμμαχίες του, μέχρι τον επόμενο γύρο σύγκρουσης για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας.

Για το γεγονός, δε, ότι η τουρκική αστική τάξη θέλει «λύση - πακέτο» για όλα τα θέματα που βάζει στο παζάρι, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η Αθήνα συζητά μία μόνο διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση «Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας» (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), ανέφερε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Οταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας - και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων - και αμφισβητεί Διεθνή Συνθήκη που αφορά την μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας μας», είπε ο υπουργός Αμυνας, για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαντάτα (2024-03-15 00:00:00.0)
Επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης η Τουρκία ενώ «τρέχουν» διεργασίες (2022-02-11 00:00:00.0)
Η στάση της ΕΕ υποθάλπει την τουρκική προκλητικότητα (2020-12-23 00:00:00.0)
«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», διαμηνύουν οι τουρκικές αρχές (2020-07-24 00:00:00.0)
Με τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις συναντά Κοτζιά στη Σμύρνη (2018-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ