Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με κλιμάκωση των επιθέσεων και μπλοκάρισμα κάθε βοήθειας εντείνεται το έγκλημα στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Με τις απροκάλυπτες «πλάτες» από τις ΗΠΑ και την ουσιαστική στήριξη άλλων «συμμάχων», όπως η ΕΕ, που παρά τα «ναι μεν αλλά» διατηρούν πολύμορφες «στρατηγικές» σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο να σπέρνει όλεθρο και καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις επιθέσεις από αέρος και εδάφους σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα και προχωρώντας σε ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στη Γάζα.

Στο στόχαστρο του ισραηλινού κατοχικού στρατού μπήκαν τις προηγούμενες μέρες για πολλοστή φορά κατοικίες και προσφυγικοί καταυλισμοί, νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ, στα οποία αναζητούν καταφύγιο πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους.

Την Παρασκευή, μετά από 231 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούσαν τους 35.800 και οι τραυματίες τους 80.000, ενώ πολλές χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Με ιδιαίτερη ένταση κλιμακώνονται οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη νότια πόλη Ράφα, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί πλέον οι μισές ταξιαρχίες του ισραηλινού κατοχικού στρατού που επιχειρούν στη Γάζα.

Από τις 6 Μάη που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στην πόλη, πάνω από 960.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να καταφύγουν. Ως την Παρασκευή το πρωί το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα είχε ερημώσει, ενώ ισραηλινά άρματα μάχης κινούνταν σε νοτιοανατολικές συνοικίες της πόλης, θερίζοντας ζωές και καταστρέφοντας όσα κτίρια είχαν παραμείνει όρθια από τους βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, ιδιαίτερα στον ήδη ισοπεδωμένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, όπου παρά το μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών και επιχειρήσεων με όλα τα μέσα, μαίνονται σφοδρές μάχες με παλαιστινιακές δυνάμεις που αντιστέκονται στον κατοχικό εισβολέα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις, οι νεκροί στρατιώτες του κατοχικού στρατού υπολογίζονται σε τουλάχιστον 286 από τις 27 Οκτώβρη που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα (αριθμός που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υποτιμημένο).

Πολιορκούν ασταμάτητα τα νοσοκομεία...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία της Γάζας.

Στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις, το Νοσοκομείο Αλ Ακσα έκλεισε καθώς ξέμεινε εντελώς από καύσιμα το βράδυ της Πέμπτης.

Δυνάμεις του κατοχικού στρατού εισέβαλαν μεσοβδόμαδα και στο Νοσοκομείο αλ Αουντα, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, μετά από μέρες πολιορκίας. Ισραηλινοί στρατιώτες έδιωξαν κακήν κακώς νοσηλευτές, γιατρούς, τραυματίες και ασθενείς, επιτρέποντας να μείνουν μόνο λίγοι υγειονομικοί, σε ένα κτίριο περικυκλωμένο από ελεύθερους σκοπευτές. Σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τ. Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι την ώρα της εισβολής μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονταν 140 υγειονομικοί, ασθενείς και συνοδοί...

Ο ίδιος επισήμανε ότι το Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, επίσης στη βόρεια Γάζα, εκκενώθηκε πλήρως και δεν λειτουργεί πλέον.

«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλη τη Γάζα συρρικνώνεται περαιτέρω. Πολλά νοσοκομεία στερούνται καυσίμων και φαρμάκων λόγω του συνεχούς κλεισίματος της διάβασης της Ράφα», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πείνα και δραματικές ελλείψεις σε κάθε βασικό αγαθό

Ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα συμπληρώνεται από τους απάνθρωπους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα και το κλείσιμο του εκεί κομβικού μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με τους εντεινόμενους περιορισμούς σε άλλα μεθοριακά περάσματα καθώς και τις συνεχείς επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Γάζα, οι ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων που εισέρχονται στη Γάζα είναι ελάχιστες και ακόμα πιο μειωμένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η δε έλλειψη καυσίμων και οι διαρκείς ισραηλινές επιθέσεις εμποδίζουν τη διανομή ακόμα και αυτών των πολύ μικρών ποσοτήτων.

Η πείνα θερίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους εκτοπισμένους αμάχους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις σε κάθε βασικό αγαθό, ακόμη και σε καθαρό νερό, που σχεδόν από την αρχή του πολέμου το κράτος - δολοφόνος έσπευσε να στερήσει από τον λαό της Γάζας.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επανέλαβε την Πέμπτη ότι έχει σταματήσει, τουλάχιστον στη Ράφα, κάθε διανομή βοήθειας λόγω έλλειψης εφοδίων και επικινδυνότητας...

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες φορτηγά παραμένουν μπλοκαρισμένα στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων στη Ράφα, γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια και ήδη έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται πολλά νωπά τρόφιμα λόγω ζέστης και πολυήμερης αναμονής...

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Edem Wosornu, αξιωματούχος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ότι από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, περίπου το 75% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας ή 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια εντός της Γάζας, πολλοί από αυτούς μέχρι τέσσερις και πέντε φορές.

Οι περισσότεροι από τους πάνω από 900.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα αναζήτησαν καταφύγιο στη Χαν Γιούνις και στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, με αποτέλεσμα να επικρατούν φριχτές συνθήκες στις περιοχές αυτές. Υπάρχει έλλειψη επαρκών τουαλετών, σημείων υδροδότησης, αποχέτευσης και καταφυγίων...

Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για απάνθρωπα βασανιστήρια

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός αιχμαλωτίζει και συλλαμβάνει χιλιάδες Παλαιστίνιους, τους οποίους οδηγεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή φυλακές, όπου υποβάλλονται σε φριχτά βασανιστήρια και ανείπωτες ταπεινώσεις.

Το κράτος - δολοφόνος δεν επιτρέπει καμία πρόσβαση συγγενών, δικηγόρων, διεθνών οργανώσεων κ.ά. στους Παλαιστίνιους που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, ωστόσο ακόμα και έτσι πληθαίνουν οι αποκαλυπτικές καταγγελίες, με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ να δημοσιεύονται πλέον ακόμα και σε «δυτικά» ΜΜΕ, όπως το CNN και το BBC.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλονται βασανιστήρια, όπως συνεχές ξυλοκόπημα, κρατούμενοι που υποχρεώνονται να μένουν γυμνοί ή ημίγυμνοι, με συνεχή δεσμά σε χέρια και πόδια, μαντίλια στα μάτια, πάνες 24 ώρες το 24ωρο σε δεμένους κρατούμενους, στους οποίους δεν επιτρέπεται ούτε η πρόσβαση σε τουαλέτα, απειλές σεξουαλικής βίας και συνεχείς ταπεινώσεις, λοιμώξεις που προκαλούν ακόμη και απλά τραύματα μιας και απουσιάζει οιαδήποτε ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, άρνηση χορήγησης φαρμάκων και παυσίπονων σε ασθενείς και τραυματίες κ.ά.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Αλις Τζιλ Εντουαρντς, τόνισε ότι έγινε αποδέκτης πολλαπλών καταγγελιών για βασανιστήρια, άγριους ξυλοδαρμούς, ταπεινώσεις, στερήσεις βασικών δικαιωμάτων (ακόμη και του ύπνου), απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και απειλές σωματικής και σεξουαλικής βίας. Εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για συστηματικές παραβιάσεις, σε συνδυασμό με απουσία απόδοσης ευθυνών και διαπιστώνει ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.

Δυτική Οχθη: Πολύνεκρη εισβολή στην Τζενίν και μπαράζ συλλήψεων

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε μια ακόμη δολοφονική εισβολή στην πόλη Τζενίν, από την Τρίτη το βράδυ ως τα ξημερώματα της Πέμπτης, αφήνοντας πίσω 12 νεκρούς Παλαιστίνιους, 25 τραυματίες, κατεστραμμένα σπίτια, βομβαρδισμένους δρόμους, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό...

Η νέα θηριωδία του στρατού στην Τζενίν συνάντησε αντίσταση, με αμερικανικές πηγές να ομολογούν στο CNN ότι κάθε φορά που μπαίνει ο κατοχικός στρατός στην πόλη, περισσότεροι νεαροί μαχητές αντιστέκονται. Την Πέμπτη οι κηδείες των θυμάτων μετατράπηκαν σε αντικατοχικά συλλαλητήρια.

Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιδρομή και στον καταυλισμό Μπαλάτα, καταστρέφοντας υποδομές με μπουλντόζες και εισβάλλοντας σε σπίτια.

Την ίδια μέρα, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε περιοχές των Χεβρώνας, Τουλκαρέμ, Ραμάλα και Μπιρέχ.

Στη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Καφίν, κοντά στην Τουλκαρέμ, σκοτώθηκε μία Παλαιστίνια από ισραηλινά πυρά.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, μίλησε για έναν «δεύτερο πόλεμο» στη Δυτική Οχθη, με τον «διαχωρισμό, την απομόνωση και τους περιορισμούς μετακίνησης» να μαστίζουν τις παλαιστινιακές κοινότητες.


Δ. Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ