Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανική «ασπίδα» στα εγκλήματα του Ισραήλ εν μέσω σχεδίων «επόμενης μέρας»

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφαρμόσει τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου

Copyright 2024 The Associated

Το Ισραήλ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφαρμόσει τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου
Σε συνθήκες κλιμάκωσης του ισραηλινού εγκλήματος στη Λωρίδα της Γάζας, με τις λαϊκές αντιδράσεις να δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο και μέσα στα κράτη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν φροντίζουν να προσφέρουν πολύμορφη κάλυψη στο κράτος - δολοφόνο, ενώ παράλληλα επιχειρούν να προωθήσουν συμφωνίες και συμμαχίες που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα για την «επόμενη μέρα» της Μέσης Ανατολής.

Ετσι μέσα σε λίγες μέρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν:

- Δήλωσε προκλητικά ότι «δεν είναι γενοκτονία» αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα εδώ και 8 μήνες, μετά από 35.800 νεκρούς και πάνω από 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους...

- Επανέλαβε ότι παλαιστινιακό κράτος θα μπορέσει να ιδρυθεί μόνο έπειτα από «απευθείας διαπραγματεύσεις» των δυο πλευρών και όχι «με μονομερή αναγνώριση». Συνέχισε δηλαδή τη συστηματική προσπάθεια των ΗΠΑ να «διαγράψουν» τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για την ίδρυση πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή των προσφύγων κ.ά.

Τα παραπάνω ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν αφενός στο αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, για να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, αλλά και κατά τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και αφετέρου στην ανακοίνωση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας ότι στις 28 Μάη θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

Στις «πλάτες» των ΗΠΑ στο ισραηλινό έγκλημα ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον, ότι αποφασίστηκε να προσκληθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου για να απευθύνει διάγγελμα στο Κογκρέσο «σύντομα».

Το ίδιο διάστημα, ενώ εντείνονται οι δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και πάνω από 900.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη χωρίς να έχουν πού να πάνε, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δήθεν... «στοχευμένες» επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, εκτιμώντας ότι είναι «αποτέλεσμα» των διαβουλεύσεων που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν...

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί «ενσωμάτωσαν στα επιχειρησιακά σχέδια πολλές αλλαγές», δείχνοντας πως υπολογίζουν «σοβαρά» τις προτάσεις ή συστάσεις της Ουάσιγκτον.

Σχέδιο μετατροπής της Γάζας σε αμερικανικό προτεκτοράτο

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του «Politico», επικαλούμενο τέσσερις καλά πληροφορημένους Αμερικανούς αξιωματούχους, αποκάλυψε σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εγκαθίδρυση «πολιτικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ στη Γάζα», δίχως απαραίτητα φυσική παρουσία στη Γάζα.

Αυτός ο «πολιτικός αντιπρόσωπος» φέρεται πως θα μπορούσε «να διαχειριστεί την πολιτική ζωή» στην περιοχή σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό διοικητή μίας υποτίθεται «προσωρινής» διεθνούς «ειρηνευτικής δύναμης» είτε από τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, είτε από την Ιορδανία.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση φέρονται έντονες μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι αναφέρεται πως προσπαθούν να πείσουν χώρες όπως «η Αίγυπτος, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» να συμμετάσχουν σε αυτή την «ειρηνευτική δύναμη».

Αναφέρεται επίσης πως υπάρχει «ευρεία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και άλλων περιφερειακών παιχτών για να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός Παλαιστινιακού Συμβουλίου που θα απαρτίζεται από Παλαιστίνιους της Γάζας οι οποίοι θα διοριστούν σε μία προσωρινή κυβερνητική δομή».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα από τα σχέδια διαιώνισης της κατοχής που μελετώνται σε διάφορες παραλλαγές, σε συνδυασμό με διάφορα σχέδια για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό προτεκτοράτο υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ και συμμάχων τους, με κοινή συνισταμένη την άρνηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να έχει μια ελεύθερη πατρίδα και να διαλέγει ο ίδιος τη διακυβέρνησή του.

Παζάρια και σχέδια ΗΠΑ για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, συνεχίζεται το ευρύτερο παζάρι από τις ΗΠΑ, που επιχειρούν να ενισχύσουν συνολικά τη θέση τους στη Μέση Ανατολή, καταστρώνοντας σχέδια για την «επόμενη μέρα», έναντι ανταγωνιστών τους όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι επαφές και τα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ για μία μεταξύ τους «Συμφωνία του Αβραάμ» μετά το τέλος του πολέμου.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εντείνουν κινήσεις για ένα νέο «σύμφωνο ασφαλείας» ή ένα νέο σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας, αξιοποιώντας ως αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία.

Στη χώρα αυτή βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες ο ειδικός του Πενταγώνου σε θέματα Μέσης Ανατολής Νταν Σαπίρο, επιχειρώντας να διαπραγματευτεί με αξιωματούχους χωρών του Κόλπου ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων και αντιπυραυλικής ασπίδας και προστασίας από drone.

Διεθνές Δικαστήριο: Διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεδρίασε την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα της Νότιας Αφρικής για σταμάτημα της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα λόγω των κινδύνων και των συνεπειών που προκαλεί στον άμαχο πληθυσμό.

Το Διεθνές Δικαστήριο, με μεγάλη πλειοψηφία (13 ψήφοι υπέρ σε σύνολο 15 δικαστών), κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κάθε άλλη ενέργεια στην πόλη της Ράφα και να αποσύρει τις δυνάμεις του, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκεί «καταστροφική».

Επίσης, ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει «το συντομότερο» το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο για να περάσει γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησε να δοθεί πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού) για να μεταβούν σε φυλακές και χώρους κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων προκειμένου να εξακριβώσουν τις συνθήκες εκεί.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ δεν θα συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις, και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες κιόλας αντιδράσεις.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου «ψευδή, εξωφρενική και αηδιαστική»...

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου.

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου για τη Ράφα, τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι αρκετή και ζήτησε τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα.

Αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή κρατουμένων

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ο εντοπισμός των σορών τριών Ισραηλινών ομήρων στην Τζαμπαλία της βόρειας Γάζας, ενώ την Πέμπτη η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων με στόχο συμφωνία ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Για τον σκοπό αυτό ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς, μεταβαίνει άμεσα στο Παρίσι για να συναντηθεί με ισραηλινή αντιπροσωπεία. Από βδομάδα θεωρείται πιθανή η μετάβασή του στο Κάιρο για επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τους Αιγύπτιους και τους Καταριανούς μεσολαβητές για ομήρους και εκεχειρία.

Επιπλέον, την Παρασκευή ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Στ. Σεζουρνέ, με σημαντικούς αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο «επισκόπησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή». Στη βραδινή συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και οι υπουργοί Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Ιορδανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ