Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΦΓΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ
Βρετανικό «δίλημμα»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ .-

Πάνω από 70 Αφγανοί, που είχαν κρατηθεί όμηροι στη διάρκεια της αεροπειρατείας του «Μπόινγκ 727» της «Ariana» που κράτησε για περίπου μία εβδομάδα και έληξε την περασμένη Πέμπτη, έφθασαν χτες στην πατρίδα τους, με ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο. Στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ τους υποδέχτηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» και τον ανταποκριτή του «BBC» στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ και (λιγοστοί) συγγενείς τους.

Είναι ωστόσο (μόλις) οι μισοί από τους ομήρους (συνολικά 142), που επέστρεψαν, αφού οι υπόλοιποι δήλωσαν προς το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών πως επιθυμούν να παραμείνουν σε βρετανικό έδαφος. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για την παροχή πολιτικού ασύλου. Βασικότερος λόγος είναι ότι οι όμηροι αμφέβαλλαν για την ασφάλειά τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν προς τις βρετανικές αρχές.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στο Κανταχάρ, οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος «καταδίκασαν» τους συμπατριώτες τους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Δύση. Μάλιστα, είπαν ότι η κίνηση «εντασσόταν στο σχέδιο των αεροπειρατών». Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι, στην αρχή, μόλις 17 από τους επιβάτες ήθελαν να επιστρέψουν.

Από τους 80 Αφγανούς που παραμένουν σε βρετανικό έδαφος, οι αρχές έχουν συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε 13 - μεταξύ 18 και 36 ετών - για την αεροπειρατεία. Εννέα άλλοι έχουν επίσης συλληφθεί, αλλά δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου, η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα «ανησυχητικό δίλημμα», όπως το θέτει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζακ Στρο: «Από τη μια, συμπαριστάμεθα σε αυτούς που έχουν ένα γνήσιο και τεκμηριωμένο φόβο δίωξής τους λόγω της πολιτικής αστάθειας» στο Αφγανιστάν, είπε, πλην όμως, «από την άλλη, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια κατάσταση στην οποία εμφανιζόμαστε να ενθαρρύνουμε τη διεθνή τρομοκρατία των αεροπειρατειών».

Η Βρετανία έχει έρθει σε επαφή με Ρωσία και Πακιστάν για να δεχτούν κάποιους από τους πρώην ομήρους. Αλλά οι Ταλιμπάν διατείνονται ότι η παροχή ασύλου σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει «ενθάρρυνση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ