Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕURO 2024 - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «χρυσό» παιχνίδι ... πίσω από το παιχνίδι

Με την UEFA και τις πολυεθνικές ήδη κερδισμένες εξωαγωνιστικά ξεκίνησε η κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης σε επίπεδο Εθνικών ομάδων

Σε μία ακόμα δημοφιλή αθλητική διοργάνωση, τα μέτρα ασφάλειας θυμίζουν πολεμική επιχείρηση

Associated Press

Σε μία ακόμα δημοφιλή αθλητική διοργάνωση, τα μέτρα ασφάλειας θυμίζουν πολεμική επιχείρηση
Με τον αγώνα της «οικοδέσποινας» της διοργάνωσης Γερμανίας κόντρα στη Σκοτία την Παρασκευή 14 Ιούνη άνοιξε η αυλαία του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, Euro 2024, που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιούλη. Οι 24 Εθνικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου που προκρίθηκαν στην τελική φάση διεκδικούν στα γήπεδα της Γερμανίας την καλύτερη δυνατή διάκριση, βάσει των στόχων που έχει θέσει η καθεμία. Θυμίζουμε ότι το Euro 2024 διεξάγεται 3 αντί για 4 χρόνια μετά το Euro 2020 (έγινε το 2021, με νικήτρια στον τελικό του Γουέμπλεϊ την Ιταλία έναντι της Αγγλίας) και περίπου ενάμιση χρόνο μετά το Μουντιάλ στο Κατάρ, τον Νοέμβρη του 2022.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται να προστεθεί σε ένα ιδιαίτερα βαρύ καλεντάρι αγωνιστικών υποχρεώσεων την τελευταία τριετία, εξαιτίας της χρονικής μετάθεσης ιδίως των πλέον δημοφιλών αθλητικών διοργανώσεων.

Οι «χρυσές» μπίζνες...

Με τις σημερινές διοργανώσεις στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου να συνοδεύονται και από ένα τεράστιο οικονομικό αλισβερίσι μεταξύ των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου, το Εuro 2024 της Γερμανίας δεν θα μπορούσε να μην έχει πολύπλευρο οικονομικό αντίκτυπο για τους εμπλεκόμενους με αυτό. Η διοργανώτρια UEFA και οι πολυεθνικές που σχετίζονται με τη διοργάνωση, και γενικότερα με τον χώρο του ποδοσφαίρου, είναι ήδη ...τροπαιούχοι όσον αφορά την απολαβή των εσόδων.

Το ...πάρτι για την UEFA και τις πολυεθνικές έχει ξεκινήσει πολύ πριν τη σέντρα του Euro 2024

Associated Press

Το ...πάρτι για την UEFA και τις πολυεθνικές έχει ξεκινήσει πολύ πριν τη σέντρα του Euro 2024
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα, η φετινή διοργάνωση αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για σημαντική άνοδο στα έσοδα της UEFA, ιδιαίτερα αφού εκείνα της προηγούμενης διοργάνωσης, το 2021, έδωσαν τη λύση για να καλυφθούν οι τρύπες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας (π.χ. σημαντική μείωση του αποθεματικού της UEFA, κατά 365 εκατ., στα τέλη του 2023). Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις της ίδιας της UEFA, τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με τις οποίες αναμένει τα καθαρά έσοδα να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ (από τα 2,5 δισ. στα οποία υπολογίζεται ο συνολικός τζίρος της διοργάνωσης).

...και η μάχη των πολυεθνικών

Σε εξίσου δυσθεώρητα ύψη αναμένεται να φτάσουν και τα έσοδα των πολυεθνικών - χορηγών που εμπλέκονται στη διοργάνωση είτε με άμεσο (χορηγοί της UEFA) είτε με έμμεσο τρόπο (χορηγοί της διοργάνωσης, συμβόλαια με τους διοργανωτές κ.λπ.), με τις επιχειρηματικές κόντρες να κορυφώνονται τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι τόσο η διοργανώτρια UEFA όσο και οι οικοδεσπότες Γερμανοί έδειξαν να ανοίγουν τους ...ορίζοντές τους (και ενόψει της διοργάνωσης αλλά και έχοντας μελλοντικές βλέψεις) σε ό,τι αφορά τις νέες συμφωνίες με χορηγούς, οξύνοντας τις επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις, με πολυεπίπεδο αντίκτυπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή της Γερμανικής Ομοσπονδίας να αλλάξει μετά από 80 χρόνια τον παραδοσιακό χορηγό της Εθνικής ομάδας, προτιμώντας έναντι της γερμανικής «Adidas» - το συμβόλαιο με την οποία λήγει το 2026 - την αμερικανική «Nike». Το γεγονός αυτό έφτασε να γίνει θέμα μέχρι και στο γερμανικό κοινοβούλιο, με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ να παρεμβαίνει, κατακρίνοντας την απόφαση της Γερμανικής Ομοσπονδίας και επισημαίνοντας ότι «η Adidas και τα εθνικά χρώματα πάνε μαζί, αποτελούν στοιχείο της γερμανικής ταυτότητας».

Το κυνήγι των κερδών των πολυεθνικών στοχεύει στη μάζα των φιλάθλων που θα βρεθούν στη Γερμανία

Associated Press

Το κυνήγι των κερδών των πολυεθνικών στοχεύει στη μάζα των φιλάθλων που θα βρεθούν στη Γερμανία
Σημαντικές αντιμαχίες προκάλεσε την ίδια ώρα και η απόφαση των διοργανωτών να επιλέξουν την ΒΥD, κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία με εξειδίκευση στην ηλεκτροκίνηση, ως αποκλειστικό χορηγό της διοργάνωσης, που θα διαθέσει τα αυτοκίνητά του για τις ανάγκες του τουρνουά, αφήνοντας εκτός παιχνιδιού παραδοσιακά γερμανικά ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στις επίμονες ερωτήσεις των γερμανικών ΜΜΕ και κυβερνητικών εκπροσώπων προς την οργανωτική επιτροπή των αγώνων για τα οφέλη της συμφωνίας, από τη δεύτερη τηρήθηκε σιγή ιχθύος, εντείνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τα ερωτήματα.

Η ...βολική ευκαιρία των μέτρων ασφαλείας

Την ίδια ώρα, πέραν του καθαρά εμπορικού κομματιού της διοργάνωσης, ο τομέας της ασφάλειας δείχνει να κατέχει ξεχωριστή θέση και στο τουρνουά της Γερμανίας. Με συμβολή - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - τόσο στο οικονομικό κομμάτι του τζίρου όσο και σε μελλοντικούς σχεδιασμούς, η διοργάνωση προσφέρει ένα ισχυρό άλλοθι για πειραματισμούς. Με τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στο έδαφος της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως να οξύνονται, ο φόβος για στοχοποίηση της διοργάνωσης από φερόμενα ως τρομοκρατικά στοιχεία, αλλά και το άγχος για τυχόν επεισόδια μεταξύ οπαδών διαφορετικών χωρών, συνολικά η ασφάλεια της διοργάνωσης τέθηκε εξαρχής από διοργανωτές και κυβερνώντες στη Γερμανία ως ένας από τους κύριους τομείς που απασχόλησαν. Για τον τομέα της ασφάλειας, μάλιστα, δαπανήθηκε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους της διοργάνωσης. Ο καγκελάριος Ολαφ Σόλτς στις τοποθετήσεις του τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στο θέμα, διαβεβαιώνοντας για την αποτελεσματικότητα αλλά και την άψογη συνεργασία της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και για τη συνεργασία των γερμανικών αρχών με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών.


Σε πρακτικό επίπεδο, η Γερμανία έχει κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της, ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ, όπως έγινε γνωστό, βοήθεια αναμένεται να προσφέρουν και εξειδικευμένες δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας, καθώς επίσης τμήματα της ευρωπαϊκής αστυνομίας, Europol. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεισφέρουν δίνοντας έμφαση στη φύλαξη των συνόρων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, αλλά και επιτηρώντας ειδικά τον εναέριο χώρο, έχοντας έτοιμα σχέδια για απαγόρευση πτήσεων, αντι-drone περιοχές κ.ο.κ.

Πέρα από το επιχειρησιακό σκέλος και τα όσα αναμένεται να εφαρμοστούν, ειδικά στο τεχνικό μέρος των μέτρων ασφάλειας (π.χ. ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα) και η συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως είχε συμβεί και με άλλες στο παρελθόν, όπως φαίνεται αποτελεί μια εξίσου καλή ευκαιρία για διαφήμιση της γερμανικής βιομηχανίας σε αυτούς τους τομείς, για μελλοντική πώληση προς ...ενδιαφερόμενους!


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ