Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Από τα Βαλκάνια έως την Ουκρανία αναζητάει νέους ρόλους η κυβέρνηση

Στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας μεταβαίνει το Σάββατο 15/6 ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη λεγόμενη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας μετείχε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε άλλη μια συνάντηση του υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ukraine Defense Contact Group» («Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας»), σχήμα όπου τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα δεσμεύονται και συντονίζουν νέες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, συν όποια άλλη στήριξη μπορούν να προσφέρουν, στην κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί την απευθείας παραχώρηση στο Κίεβο ή την πώληση μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία, και έπεται συνέχεια. Στο «τραπέζι» βρίσκονται οι «Patriot» και οι S-300, όπως και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, τα άρματα μάχης «Leopard 1Α5», τα μαχητικά αεροσκάφη «Mirage», η αποστολή εκπαιδευτών.

Ο ίδιος ο Δένδιας ανέφερε μετά τη Σύνοδο ότι εστίασαν στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11/7 (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 16), όπως και στην «ενδυνάμωση» και «εμβάθυνση του ΝΑΤΟ», το οποίο χαρακτήρισε «συμμαχία αξιών και αρχών».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης συμμετείχε στη Σύνοδο της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP) που έγινε στα Σκόπια. Από εκεί διαβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 μέχρι σήμερα να υποστηρίζει την προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε το «εκ νέου εντεινόμενο ενδιαφέρον και τη δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική» των χωρών της περιοχής, τις κυβερνήσεις των οποίων προειδοποίησε βέβαια πως «θα πρέπει να καταδείξουν ότι αποδέχονται πλήρως και εφαρμόζουν όλες τις αρχές και αξίες, στις οποίες στηρίζονται οι ευρωατλαντικοί θεσμοί».

Τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και στις υποδομές που έχει δημιουργήσει η Αθήνα, «προκειμένου να συμβάλει στην καταπολέμηση της έντονης ενεργειακής ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ