Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στις 28 και 29 Ιούνη κάνει «στάση» σε Περιστέρι και Αιγάλεω

Από το 3ο Φεστιβάλ που πρωτοέγινε στο Αλσος Περιστερίου
Από το 3ο Φεστιβάλ που πρωτοέγινε στο Αλσος Περιστερίου
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20, 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Τέταρτος σταθμός αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη είναι το Περιστέρι στις 28 Ιουνίου και το Αιγάλεω στις 29 Ιουνίου.

Εκεί όπου έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής...

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό στη χώρα, καθώς από το 1977 έως το 1983, που διεξήχθη στο Περιστέρι, έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής λαού και νεολαίας. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι και το 1991, σε μια δύσκολη περίοδο, με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μόλις 1 μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ, που έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Ολοκλήρωσε το «ταξίδι» του στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, τη δεκαετία του '90, στο Αιγάλεω, το 1994, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του.

Ο Γιάννης Ρίτσος κι ο Μίκης Θεοδωράκης στο 4ο Φεστιβάλ
Ο Γιάννης Ρίτσος κι ο Μίκης Θεοδωράκης στο 4ο Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνδέθηκε με το Περιστέρι και για έναν ακόμα λόγο. Η διοργάνωσή του, το 1977, ενώ βρήκε σθεναρή παρεμπόδιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε μετά από μαζική απαίτηση του λαού και της νεολαίας, μένοντας στην ιστορία. Ο χώρος που έγινε το Φεστιβάλ ήταν εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι της περιοχής τον περιέγραφαν ως «μπαζότοπο» και «απέραντο βάλτο». Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοήθεια των κατοίκων, εκεί που ήταν τα σκουπίδια φυτεύτηκε γκαζόν, φτιάχτηκε γήπεδο, ο χώρος ολόκληρος μετατράπηκε σε άλσος! Σ' αυτό το Φεστιβάλ ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ «Τα παιδιά της ΚΝΕ» και ο Μάνος Κατράκης ανέβασε την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης».

Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε από τις αναρίθμητες στιγμές της διοργάνωσης του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Περιστέρι το 6ο Φεστιβάλ, το 1980, τρεις μόλις μήνες μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έξω απ' το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ. Τραγούδια «εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού» αφιερωμένα σ' εκείνη, με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο να απαγγέλλει στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά το ποίημά του για την Σωτηρία και τον Γιάννη Μαρκόπουλο να παρουσιάζει το έργο του «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», που το αφιέρωσε στην ΚΝΕ. Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής... εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής: Στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης! Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ, αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ!

Ο Νίκος Ξυλούρης στο 4ο Φεστιβάλ
Ο Νίκος Ξυλούρης στο 4ο Φεστιβάλ
Σίγουρα, όσοι βρέθηκαν στο 8o Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1982, θα έχουν χαραγμένη ανεξίτηλα στο μυαλό την ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, που συγκλόνισε τους χιλιάδες νέους και νέες, τον λαό της Αθήνας.

Σε αυτά τα Φεστιβάλ του Περιστερίου εισήχθησαν και σταθεροποιήθηκαν οι αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες και επιδείξεις αθλημάτων. Σταθερά βέβαια στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται το θέατρο και ο κινηματογράφος, όχι μόνο με παραστάσεις και προβολές, αλλά και με ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις.

Η αντιιμπεριαλιστική πάλη, η ειρήνη, ο αφοπλισμός απαντώνται συχνά είτε ως κεντρικά θέματα των Φεστιβάλ του Περιστερίου είτε στο περιεχόμενο του Παιδότοπου και της Διεθνούπολης, ενώ ανάμεσα στις ξένες αντιπροσωπείες ξεχωρίζει στο 7ο Φεστιβάλ η παρουσία του ΓΓ του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ, που ξεναγήθηκε αλλά και μίλησε στις εκδηλώσεις, και του Σοβιετικού κοσμοναύτη Β. Σατάλοφ, που είχε πάρει μέρος στις διαστημικές αποστολές «Σογιούζ» (4, 8 και 10). Επίσης, στο 8ο Φεστιβάλ μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Λουίς Κορβαλάν, ΓΓ του ΚΚ Χιλής.

Ενα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο που συνοδεύει εκείνα τα Φεστιβάλ στο Περιστέρι είναι οι διαγωνισμοί που διοργανώνει η ΚΝΕ, όπως ο διαγωνισμός για τη φιλοτέχνηση της αφίσας του 3ου Φεστιβάλ με τη συμμετοχή 70 καλλιτεχνών, ο διαγωνισμός έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στο 8ο Φεστιβάλ όπου πήραν μέρος 56 δημιουργοί με 140 τραγούδια, διαγωνισμός ποιήματος - διηγήματος, θεατρικού έργου κ.ά.

Ο Θάνος Μικρούτσικος στο 7ο Φεστιβάλ
Ο Θάνος Μικρούτσικος στο 7ο Φεστιβάλ
Επιστρέφοντας, λοιπόν, σε Περιστέρι και Αιγάλεω, η ΚΝΕ, λίγες μέρες πριν από την 33η Αντιιμπεριαλιστική της Κατασκήνωση στο Ποσείδι Χαλκιδικής, που είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, απευθύνει πλατύ κάλεσμα, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, να δώσουν δυναμικό «παρών».


Συγκέντρωση στο 7ο Φεστιβάλ
Συγκέντρωση στο 7ο Φεστιβάλ

Περίπτερο στο 9ο Φεστιβάλ
Περίπτερο στο 9ο Φεστιβάλ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ