Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηξη κατά του Ισραήλ προβλέπουν οι αραβικές ηγεσίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΡΑΚΕΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την καταπάτηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος κατάληξης σε ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας, ο αραβικός κόσμος δε χάνει την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι αραβικές ηγεσίες κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση για αναξιοπιστία και αναβλητικότητα και προειδοποιούν ότι η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται πια εκρηκτική.

«Η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος βρίσκεται στην καρδιά όλων των ζητημάτων που αφορούν τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, συμπληρώνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχονται οι Παλαιστίνιοι για να υποχωρήσουν από τα δίκαια αιτήματά τους έχει καλλιεργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή και η ευθύνη βαρύνει το Ισραήλ και τον Εχούντ Μπάρακ προσωπικά». Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις που φιλοξενήθηκαν, χτες, στον Τύπο των περισσότερων αραβικών χωρών, καθώς την Κυριακή έληξε η αρχική προθεσμία που είχαν θέσει Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, για να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας.

«Αδιέξοδο», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης - Αλ Κοντς, στο Μαρακές του Μαρόκου. Ο Αραφάτ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα προς την Ουάσιγκτον να παρέμβουν άμεσα και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ και επισήμανε ότι η κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη είναι εκρηκτική. Λίγη ώρα αργότερα, ο Οργανισμός, που είναι υπεύθυνος για τη διαφύλαξη του μουσουλμανικού και αραβικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, ενέκρινε την παροχή 42 εκατομμυρίων δολαρίων για την πραγματοποίηση έργων υποδομής και ανοικοδόμησης στην ανατολική πλευρά της Ιερής Πόλης.

Εντούτοις, παρά τη γενική έκφραση δυσαρέσκειας, ο αναλυτής του Αραβικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, Αχμέντ ελ Σεγιέντ ελ Ναγκάρ, εκτιμούσε ότι ο αραβικός κόσμος, στην παρούσα φάση, είναι πολύ αδύναμος, για να ασκήσει πιέσεις ή να απειλήσει το Ισραήλ.

Στο μάτι του κυκλώνα ο Μπάρακ

Τις επικρίσεις όμως και συμπατριωτών του στρατηγικών αναλυτών και πολιτικών παρατηρητών έχουν επισύρει η στάση και οι αποφάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ. Ο Τζόελ Πήτερς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, τόνιζε ότι ο Μπάρακ «υποτιμά τη διπλωματία και δεν ξέρει τι σημαίνει διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζοντας ότι «όσο αντιδρά σαν στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας μια λογική άσπρου - μαύρου τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και χειρότερα». Εξίσου επικριτικός είναι και ο αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Τελ Αβίβ, Σλόμο Μπρομ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπάρακ ότι δεν «έχει ενημερώσει τον ισραηλινό λαό σαφώς για το τίμημα της ειρήνης» συμπληρώνοντας πως «είναι γεγονός ότι το Ισραήλ μπορεί, σήμερα, να προκαλέσει μεγάλο πόνο στους Αραβες, αλλά δεν μπορεί, πια, να αντέξει τον πόνο που του προκαλεί αυτή η χρόνια διαμάχη».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Εχούντ Μπάρακ επέμεινε τόσο στις κατηγορίες κατά των Παλαιστινίων ως υπευθύνων για την εμπλοκή στις συνομιλίες όσο και στην απειλή για σφοδρότερους βομβαρδισμούς στο Ν. Λίβανο. Χθες το μεσημέρι, μετά από 3 ημέρες ηρεμίας, 2 ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν νέες επιδρομές κατά πιθανών θέσεων της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή Τζαμπάλ Σαφί στην κοιλάδα Ικλίμ αλ Τουφάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ