Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμη - λήθη και «Μαρά»

Από πρόβα στη «Δολοφονία του Μαρά»
Από πρόβα στη «Δολοφονία του Μαρά»
Με πέντε μονολόγους του Δημήτρη Δημητριάδη, η ομάδα «Αττις» συνεχίζει τη σπουδή της πάνω στην αρσενική και θηλυκή ύπαρξη, που άρχισε πριν χρόνια με το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ. Η παράσταση, με γενικό τίτλο «Λήθη», αποτελεί μια σκηνική σύνθεση με αποσπάσματα από τους μονολόγους «Ηττα», «Μνήμη», «Μετάνοια», «Τέχνη» και «Λήθη». Η πρεμιέρα δίνεται, σήμερα, στο Θέατρο «Αττις» και θα παίζεται μέχρι τις 16 Ιουνίου. Η σκηνοθεσία είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου. Παίζουν οι Τάσος Δήμας και Σοφία Χιλλ, ενώ ακούγεται λαϊκή πορτογαλική μουσική.

Ο χώρος άδειος, δυο μαχαίρια, δυο λευκά φτερά και δυο πρόσωπα στο κέντρο του χώρου συνομιλούν. Η φωνή του ενός είναι αντίλαλος της φωνής του άλλου και η μάσκα του ενός προέκταση της μάσκας του άλλου. Δυο φωνές σαν μια και με λέξεις που παραδίδουν ο ένας στον άλλο, για να εξοντωθούν. Ο διάλογός τους δεν οδηγεί στην επικοινωνία, αλλά σε φαντασιώσεις που αναζητούν νέες καταστάσεις. Το ένα πρόσωπο πολλές φορές μιλά και κινείται ως αγωγός των σκέψεων του άλλου και παράλληλα μεταβιβάζει τις δικές του σκέψεις και επιθυμίες στο άλλο πρόσωπο. Ο άντρας δίνει στη γυναίκα ό,τι εκείνη δε θέλει και η γυναίκα του ζητά ό,τι εκείνος δεν έχει να της δώσει.

  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται στον Αδειο Χώρο του Εθνικού Θεάτρου, από το Εργαστήριο Θεατρικής Τέχνης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το έργο «Η δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά» του Πέτερ Βάις, έργο σταθμός στην παγκόσμια θεατρική λογοτεχνία και αναφέρεται στην έννοια της επανάστασης και στη σχέση της με την ατομική και συλλογική ελευθερία σήμερα. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή.

Το έργο διαδραματίζεται δεκαπέντε χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Μέσα στο χώρο των λουτρών του ασύλου τρελών Σαραντόν ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, που είναι και ο ίδιος τρόφιμος, μετά από εντολή του διευθυντή των φυλακών παρουσιάζει το έργο του «Η δολοφονία του Μαρά», που βασίζεται σε ιστορικό γεγονός του 1793, με ηθοποιούς τους ίδιους τους τροφίμους. Την παράσταση στο άσυλο παρακολουθούν επίσημα πρόσωπα της κοινωνίας της πόλης. Καθώς παίζεται το έργο, οι τρελοί ταυτίζονται με τους ρόλους τους και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς οι καλεσμένοι παγιδεύονται σε μια «επανάσταση» που διαδραματίζεται στο χώρο του ασύλου. Παίζουν: Κωστής Πευκιανάκης, Κωστής Σακαδάκης, Δομίνικος Ταβερναράκης, Αρτεμις Δρετάκη, Ειρήνη Κριμιζάκη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ