Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΒΕ ΒΟΛΟΥ
«Εκσυγχρονιστικό» φακέλωμα!

«Αίτηση εργασίας» τιτλοφορείται το ερωτηματολόγιο φακελώματος που απαιτεί η επιχείρηση του Ν. Κιολεΐδη, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού. Να μην υποκύψουν, καλεί η ΕΣΑΚ εργαζόμενους και ανέργους

 Αποσπάσματα από το «ερωτηματολόγιο»
Αποσπάσματα από το «ερωτηματολόγιο»
Ερωτηματολόγιο φακελώματος - το οποίο ονομάζει «αίτηση εργασίας» - κυκλοφορεί η επιχείρηση ΑΕΒΕ του Βόλου, επιχειρώντας να προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα και να ταπεινώσει την αξιοπρέπεια όσων, ευρισκόμενοι στην ανάγκη, θα ζητήσουν δουλιά. Ταυτόχρονα επιχειρεί να ελέγχει ασφυκτικά, όχι μόνο την εργασία, αλλά και τη ζωή των εργαζομένων εκτός αυτής. Σ' αυτό το αισχρό ερωτηματολόγιο της ΑΕΒΕ - μιας επιχείρησης που ανήκει στον βιομήχανο Ν. Κιολεΐδη, γνωστό προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και «εργάτη του εκσυγχρονισμού» - περιέχονται πρωτοφανή σε προκλητικότητα και προσβλητικότητα ερωτήματα.

«Εν γνώσει των συνεπειών του νόμου»: Τι κάνετε εκτός εργασίας;

Ο «εκσυγχρονιστής» βιομήχανος ζητάει απ' όσους συμπληρώσουν την «αίτηση εργασίας», να δηλώσουν εγγράφως, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου και υπό την απειλή της απόλυσης αν ψευδομαρτυρήσουν, εκτός από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αστυνομική τους ταυτότητα - ονοματεπώνυμο, ηλικία, τόπος γεννήσεως, διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση, υπηκοότητα, θρήσκευμα, όπλο ή σώμα στρατιωτικής θητείας, οικονομική εφορία και ΑΦΜ, σπουδές κ. ά. - κι εκείνα που αφορούν στην εργασιακή τους σχέση - σε ποιο σωματείο εργαζομένων ανήκουν, την προϋπηρεσία τους, τους μισθούς που έπαιρναν πριν, αν απολύθηκαν από πού και γιατί κ.ά. - και άλλα που σχετίζονται με τη ζωή τους εκτός εργασίας κι άπτονται άκρως προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων! Οπως, π.χ., για τα ενδιαφέροντά τους εκτός των ωρών εργασίας, για την υγεία τους και τις ασθένειες που πέρασαν, για το ποινικό τους μητρώο! (Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, η επιχείρηση θέλει να γνωρίζει, εκ των προτέρων, αν π.χ. οι μελλοντικοί εργαζόμενοί της ασχολούνται με τον... έρωτα και πόσο, πάνε κινηματογράφο και πού, παίζουν ποδόσφαιρο και πότε, ή αν πάσχουν από... υπνοβασία, μ' αποτέλεσμα να μην πάει καλά η υγεία τους. Θυμίζει αυτό τους δούλους, οι οποίοι για να τους αγοράσουν τ' αφεντικά τους, εκτός από να τους μετρούν τη δύναμη στα μπράτσα τους, ήθελαν να μάθουν κι άλλα πολλά γι' αυτούς και, μάλιστα, αν είχαν όμορφες γυναίκες, ή κόρες...).

Στο τέλος του υποδείγματος της αίτησης φακελώματος που κυκλοφορεί η ΑΕΒΕ, αναγράφεται, ως κατακλείδα, δήλωση του υποψήφιου προς εργασία, η οποία αναφέρει: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι: Α) Οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας πρέπει να κατατεθούν στην εταιρία με απόδειξη παραλαβής εντός των χρονικών ορίων που ο νόμος ορίζει. Β) Ενημερώθηκα ότι η εταιρία έχει εσωτερικό κανονισμό. Γ) Οταν το προσωπικό της εταιρίας πάρει την κανονική ετήσια άδεια ομαδικά και σε χρόνο που θα καθορίσει η εταιρία, εάν δε δικαιούμαι άδεια την εποχή αυτή, θα πάρω τις ημέρες αυτές άδεια χωρίς αποδοχές. Δ) Οτι τα αναφερόμενα στην παρούσα αίτηση στοιχεία μου είναι αληθή και ακριβή και κάθε ψευδής δήλωση αποτελεί λόγο λήξεως της συμβάσεως εργασίας μου με υπαιτιότητά μου».

Μόνο από την ανάγνωση αυτής της δήλωσης καθίσταται φανερό ότι καταργούνται πολλά από αυτά που ίσχυαν για την εργασία. Π.χ. δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το δικαίωμα στην άδεια και στην αποζημίωση για την απόλυση, ενώ ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας, που αναφέρεται, δηλοί την απεμπόληση εργασιακών δικαιωμάτων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

«Αρχισαν τα τύμπανα»

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι «άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα» και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με τη συμπόρευση της ΝΔ και την ανοχή, τουλάχιστον, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ - η οποία θα συνεχιστεί με πιο γρήγορους και πιο βάρβαρους ρυθμούς μετά τις εκλογές στα πλαίσια της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και της Συνθήκης του Σένγκεν, που ήδη εφαρμόζεται, ενεργοποιεί πολλούς από την οικονομική ολιγαρχία του τόπου μας, που προετοιμάζονται και στήνουν τους μηχανισμούς, ώστε να ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την πολιτική. Αλλωστε αυτοί γνωρίζουν ότι όποιο από τα κόμματα του δικομματισμού κερδίσει τις εκλογές, αυτή την πολιτική θα συνεχίσει και θα εντείνει ακόμα περισσότερο, ακολουθώντας, «κατά γράμμα», τις επιταγές και τις εντολές των Βρυξελλών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το φακέλωμα των εργαζομένων στην κατεύθυνση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης των εργατικών, ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, ξεκινάει από το Βόλο. Το έδαφος για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία φαίνεται ότι θεωρείται κατάλληλο στην περιοχή, καθώς η διόγκωση της ανεργίας έχει δημιουργήσει πολλούς που έχουν άμεση και ζωτική την ανάγκη να βρουν δουλιά. Κυβέρνηση και επιχειρηματίες, λοιπόν, ελπίζουν πως θα βρουν αρκετούς απ' αυτούς που θα θελήσουν να μετατραπούν σε «πειραματόζωα» του φακελώματος και σε «θύματα» της ΟΝΕδίτικης πολιτικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Με την πολιτική που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και επί «εκσυγχρονισμού», η ανεργία έφτασε στη Μαγνησία στο 22%, η μερική απασχόληση στον «Βερόπουλο» π.χ. στο 52%, οι ωρομίσθιοι στο 6% των εργαζομένων και πάνω από 20 μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν. Στο ίδιο διάστημα και συγκεκριμένα στην τελευταία πενταετία, οι βιομήχανοι της περιοχής εισέπραξαν 101 δισ. δραχμές μέσω διαφόρων αναπτυξιακών νόμων.

Παράλληλα, υπέρ αυτής της πολιτικής «δουλεύουν» κι άλλοι στη Μαγνησία, όπως. π.χ. η Νομαρχία, που αντί να παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συγκροτεί αμφιλεγόμενες επιτροπές δήθεν για την καταπολέμησή της, αλλά στην ουσία υπέρ των βιομηχάνων, ζητώντας πρόσθετα κονδύλια γι' αυτούς και για σεμινάρια κατάρτισης, ή όπως ο δήμος Βόλου και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου - συναπαρτίζεται από τις εκπροσώπους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - που αποδέχονται και προωθούν τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Η ΕΣΑΚ

Αναφερόμενη στο φακέλωμα που επιχειρεί η ΑΕΒΕ, η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της ΕΣΑΚ, με ανακοίνωσή της, καλεί κάθε εργατοϋπάλληλο, κάθε άνεργο να μην υποκύψει σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, ν' αντιδράσει, να οργανωθεί στα σωματεία, να πλαισιώσει και να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της παράταξης στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων για ν' αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί δύναμης στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους πηγαίνοντας προς τις κάλπες και ν' αποδοκιμάσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς που στηρίζουν την ΟΝΕ και την πολιτική της, να συμβάλουν με την ψήφο τους ώστε να σπάσει το δικομματικό παιχνίδι σε βάρος τους. Και να ενισχύσουν εκείνους που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, ενός Λαϊκού Μετώπου, που στην πορεία θ' αναλάβει τις ευθύνες μιας λαϊκής διακυβέρνησης στον τόπο μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη με εργαζόμενους από «Μετρό» - «Βερόπουλο» (2016-09-16 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι (2011-12-07 00:00:00.0)
Με απολύσεις απειλεί ο Κιολεΐδης (2005-03-03 00:00:00.0)
Να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στους εργάτες της ΑΕΒΕ (2002-12-20 00:00:00.0)
...με κυβερνητική στήριξη (2001-01-23 00:00:00.0)
Ατύχημα στην «ΜΠΑΛΕΞ» (2000-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ