Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στο άγνωστο μέλλον η λύση των προβλημάτων τους

Συνάντηση εκπροσώπων του ΚΚΕ στα Γραφεία του Συλλόγου νεοπροσφύγων «Ευξεινος Πόντος», στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης

Το νομοσχέδιο, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αποκατάσταση των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, αφήνει την επίλυση των προβλημάτων στο άγνωστο μέλλον, ενώ συγκεκριμένα κονδύλια για τη στήριξη των νεοπροσφύγων δεν προβλέπονται. Πολλά από τα προβλήματα για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να επιλυθούν με υπουργικές αποφάσεις, αν υπήρχε πολιτική βούληση. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για νομοθέτημα προεκλογικού χαρακτήρα.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και ο Γιάννης Κατσαρός μέλος της ΚΕ του Κόμματος, στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους συλλόγων νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Προσφύγων «Εύξεινος Πόντος» στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Στις ομιλίες τους οι ομογενείς συμφώνησαν ότι μια σειρά προβλήματα που τους βασανίζουν από τη μέρα που γύρισαν στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν οξυνθεί και ότι το νομοσχέδιο δε λύνει κανένα από αυτά. Συγκεκριμένα το στεγαστικό βασανίζει 100.000 και πλέον παλιννοστούντες. Οσοι θέλουν να γλιτώσουν από τα ακριβά ενοίκια που τους ζητάνε να πληρώσουν στις υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κτίζουν σε φτηνά οικόπεδα εκτός πόλεως, όπως στην Ευκαρπία. Για τα αυθαίρετα αυτά κτίσματα όμως που η ανάγκη τους οδήγησε να χτίσουν, τους ζητά τώρα η Πολιτεία να πληρώσουν 5 και 10 εκατομ. δραχμές. Αδυνατούν φυσικά να καταβάλουν αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια που έφτιαξαν με χίλιες θυσίες, δανειζόμενοι μάλιστα οι περισσότεροι από τις τράπεζες, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι.

Αλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της συνταξιοδότησης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 άτομα, που ήρθαν σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να υπογράψει συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης για τη μεταφορά αυτών των δικαιωμάτων. Αλλά ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και για το γεγονός ότι δεν παραχωρούσαν τη βίζα παλιννόστησης σ' όσους τη δικαιούνταν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ανασφάλιστοι και να μην μπορούν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ένσημα.

Ακόμη καταγγέλθηκε πως λόγω των οικονομικών δυσκολιών τα παιδιά των παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μένουν αγράμματα και προκύπτει το ερώτημα πού πάνε τα κονδύλια που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Οι επιστήμονες ταλαιπωρούνται με την αναγνώριση των πτυχίων τους. Οπως δήλωσε ένα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος», στη Ρωσία, όπου βρισκόταν, δούλευε πολιτικός μηχανικός και στην Ελλάδα έγινε οικοδόμος. Επίσης, σημείωσαν ότι με τα προγράμματα κατάρτισης ο γιατρός παρακολουθεί τμήματα για μελισσοκόμους και η δασκάλα για κτηνιάτρους. Τέλος, απελαύνονται γονείς που τα παιδιά τους υπηρετούν στο στρατό ή χωρίζουν οικογένειες.

Ο Σταύρος Παναγιώτου αναφέρθηκε στον αγώνα που κατέβαλε το Κόμμα, μέσα όσο και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νεοπροσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ