Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αλλο ένα επεισόδιο στην εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων

Μετά το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αίγυπτο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ανακοινώνει ότι θα ιδρύσει παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ακολουθεί το ΕΜΠ.

Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» της επιχειρηματικής δράσης στην οποία οδηγούνται όλο και περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια, με τους νόμους της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τα πανεπιστήμια.

Η ίδρυση του παραρτημάτων των δημόσιων πανεπιστημίων σε άλλες χώρες, με όρους πώλησης προγραμμάτων σπουδών, στηρίζεται στον ν. 4957/2022 (νόμος - πλαίσιο Κεραμέως) και εντάσσεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για «διεθνοποίηση» και «εξωστρέφεια» των πανεπιστημίων. Στην ουσία αυτοί οι εύσχημοι όροι περιγράφουν την κατεύθυνση για αναζήτηση φοιτητικής πελατείας στη διεθνή αγορά (σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΕΚΠΑ στοχεύει σε φοιτήτριες και φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική, ενώ θα μπορούν να εγγράφονται και Ελληνες φοιτητές).

Για το «μάρκετινγκ» του εγχειρήματος, μάλιστα, αξιοποιούνται τα χιλιοειπωμένα και στο παρελθόν επιχειρήματα για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και λειτουργίας των πανεπιστημίων, ότι δήθεν από τα έσοδα θα ωφεληθούν τα δωρεάν προγράμματα σπουδών και οι υποδομές των σχολών. Ομως, πέρα από το ότι τα αυτονόητα για τις σπουδές στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να εξαρτώνται από τους τζίρους του κάθε πανεπιστημίου, αυτά τα επιχειρήματα καταρρίπτονται πια από την ίδια τη ζωή.

Ολα αυτά τα χρόνια που το επιχειρηματικό «άπλωμα» των πανεπιστημίων εκτείνεται από την πώληση ελαιόλαδου και ρούχων (!), των «εκπαιδευτικών προϊόντων» με επιβολή διδάκτρων (σεμινάρια, μεταπτυχιακά, ξενόγλωσσα κ.ά.), την «εμπορική αξιοποίηση» ακινήτων, ακόμα και δασικών εκτάσεων που είναι στην ιδιοκτησία των πανεπιστημίων, έως και την ίδρυση ή συμμετοχή τους σε εταιρείες, τίποτα δεν βελτιώθηκε ως προς τις δωρεάν παροχές και την ποιότητα των σπουδών.

Το αντίθετο συμβαίνει. Οσο περισσότερο τα πανεπιστήμια οδηγούνται από την προωθούμενη πολιτική σε μπίζνες, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το κόστος σπουδών, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα παίρνουν διαρκώς την ανιούσα. Τόσο περισσότερο εκλείπει η λέξη «δωρεάν» δίπλα από το δημόσιο, υποβαθμίζεται η φοιτητική μέριμνα, με τα διάφορα χαράτσια για διαμονή στις φοιτητικές εστίες των δημόσιων πανεπιστημίων να τείνουν να γίνονται ο κανόνας κ.λπ.

Μάλιστα, η πολλή διαφήμιση στις συνελεύσεις των Τμημάτων για το γεγονός ότι τα μεταπτυχιακά που μεταφέρονται για να προσφέρονται στο παράρτημα της Κύπρου θα επιβάλουν υπερδεκαπλάσια δίδακτρα, σε σχέση με τα εγχώρια, μάλλον «μυρίζει» πρόθεση για αύξηση των διδάκτρων...


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ