Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Η επίσκεψη Μόντι στη Μόσχα στέλνει μήνυμα στη «Δύση»

Το Νέο Δελχί θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε Ενέργεια και άλλους στρατηγικούς τομείς

Μήνυμα στήριξης προς τη Ρωσία επέλεξε να στείλει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, που επισκέφτηκε χθες και προχθές τη Μόσχα, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ρωσία και Ινδία είναι «εταίροι» στους BRICS και έχουν αυξήσει τις εμπορικές και ενεργειακές τους σχέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις.

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του, ενίσχυσε τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη διεθνή σκηνή, γράφει η «Washington Post» και καθιστά σαφές ότι το Νέο Δελχί «θα διατηρήσει βαθείς δεσμούς με τη Ρωσία παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν» να προσελκύσει την Ινδία και να την απομακρύνει από τη Μόσχα. Στέλνει δε το μήνυμα ότι «η Ινδία εξακολουθεί να επενδύει στη σχέση με τη Ρωσία - αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής της πολιτικής».

«Οι σχέσεις μας έχουν τον χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Πούτιν.

Η ινδο-ρωσική συνεργασία παρείχε σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας, υπογράμμισε ο Μόντι πριν από την έναρξη των επίσημων συνομιλιών στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, πρόσθεσε, «ενώ ο κόσμος αντιμετώπιζε κρίσεις ασφάλειας τροφίμων, Ενέργειας και λιπασμάτων», η συνεργασία Ρωσίας - Ινδίας απέτρεψε «τέτοιες δυσκολίες για τους Ινδούς αγρότες» και «καλύψαμε πλήρως την ανάγκη τους για λιπάσματα».

Η Ρωσία και η Ινδία έχουν στενούς δεσμούς και στον πυρηνικό τομέα. Οι ρωσικές πυρηνικές τεχνολογίες καθιστούν δυνατή τη δημιουργία σύνθετων υλικών που εφαρμόζονται με επιτυχία στην πολιτική και αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο Πούτιν, ξεναγώντας τον Μόντι στο περίπτερο της Atom στην Εκθεση Επιτευγμάτων της Εθνικής Οικονομίας (VDNKH).

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν φυσικά και η Ουκρανία, με τον Μόντι να τονίζει πως η Ινδία τάσσεται υπέρ «της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ