Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέες κοινές ασκήσεις στον Ειρηνικό

Τα νέα γυμνάσια των δύο πλευρών αναδεικνύουν της ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας (φωτ. από την τελετή έναρξης)

Russian Defense Ministry Press

Τα νέα γυμνάσια των δύο πλευρών αναδεικνύουν της ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας (φωτ. από την τελετή έναρξης)
Σε νέα κοινά γυμνάσια προχωρούν από τη Δευτέρα Κίνα και Ρωσία στον Ειρηνικό, καθώς πολεμικά τους πλοία απέπλευσαν μαζί από το λιμάνι Zhanjiang, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, στο πλαίσιο της άσκησης «Joint Sea-2024» που διεξάγεται από το 2012.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, η άσκηση - που κανονικά είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί σήμερα - περιλαμβάνει στο βασικό της μέρος «θέματα όπως άμυνα αγκυροβόλησης, κοινή αναγνώριση και έγκαιρη προειδοποίηση, κοινή έρευνα και διάσωση και κοινή αεράμυνα και αντιπυραυλική άμυνα», ενώ θα γίνουν και βολές με αληθινά πυρά για να δοκιμαστούν τα αποτελέσματα προηγούμενων συζητήσεων κατά τη φάση του σχεδιασμού.

Ο ανώτερος αξιωματικός, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Zhang Xiaogang, δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση ότι η άσκηση πρόκειται «να επιδείξει την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν από κοινού την ασφάλεια στη θάλασσα, απειλές αλλά και τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», προσθέτοντας ότι αυτή «θα εμβαθύνει περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού Κίνας - Ρωσίας για τη "νέα εποχή"» στις διμερείς σχέσεις τους.

Στην άσκηση συμμετέχουν οι ρωσικές κορβέτες, κινέζικα αντιτορπιλικά και φρεγάτες. Παράλληλα με την άσκηση, κινεζικά και ρωσικά πλοία πραγματοποίησαν στις αρχές της βδομάδας και την τέταρτη κοινή θαλάσσια περιπολία τους στον δυτικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό - στο μεγαλύτερό της μέρος εκτελώντας δρομολόγιο διαφορετικό από αυτό της άσκησης «Joint Sea». Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι η κοινή περίπολος πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοίωσης βολής πυραύλων, πραγματική πρακτική βολής όπλων και προσγειώσεις στο κατάστρωμα, ενώ βρισκόταν στη Θάλασσα των Φιλιππίνων (στη Νότια Κινεζική Θάλασσα) μαζί με άσκηση επιβίβασης και έρευνας.

«Απειλή για την ασφάλειά μας» η Κίνα

Τα νέα ρωσο-κινεζικά γυμνάσια διεξάγονται ελάχιστα 24ωρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που διακήρυξε ότι «η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και οι αλληλοενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν και να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, προκαλούν βαθιά ανησυχία» και «λαμβάνουμε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας».

Μιλώντας στο Euronews, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mιρσέα Γκεοάνα δήλωσε ότι επειδή «υπάρχει ένα μοτίβο επιθετικότητας που βασικά τροφοδοτεί τον πόλεμο (σ.σ. που διεξάγει) η Ρωσία στην Ουκρανία» η «Κίνα αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας». Χαρακτηρίζοντας πάντως «προσεκτική» τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί η Διακήρυξη της Συνόδου είπε: «Δεν δηλώνουμε ότι η Κίνα είναι εχθρός μας. Δεν είναι. Αποτελούν σοβαρή πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και αυτό είναι γεγονός», εκφράζοντας προβληματισμό επειδή «αυτή η απεριόριστη εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας βαθαίνει και γίνεται πιο περίπλοκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ