Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επανεκλογή προέδρου της Βουλής από τον συνασπισμό του Μακρόν

Επικράτηση με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων - Γκρίνιες στον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου συμμετέχουν ξανά γνωστοί... «αριστεροί», όπως ο Φρ. Ολάντ

Copyright 2024 The Associated

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου συμμετέχουν ξανά γνωστοί... «αριστεροί», όπως ο Φρ. Ολάντ
Πρόεδρος της νέας Βουλής της Γαλλίας επανεκλέχτηκε χτες η 53χρονη Γιαέλ Μπρον - Πιβέ (πρόεδρος της Βουλής από τον Ιούνη του 2022), υποψήφια του συνασπισμού του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, με τη στήριξη όπως όλα δείχνουν των Ρεπουμπλικάνων στους δύο από τους τρεις τελευταίους γύρους της ψηφοφορίας.

Στον γ' και τελικό γύρο, όπου απαιτούνταν σχετική πλειοψηφία για την εκλογή, η Πιβέ έλαβε 220 ψήφους σε σύνολο 577 βουλευτών.

Δεύτερος ήρθε με 207 ψήφους ο υποψήφιος του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) προερχόμενος από το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, Αντρέ Σασέν, και τρίτος, με 141 ψήφους, ο Σεμπαστιέν Σενού, υποψήφιος της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν.

Στους πρώτους δύο γύρους κανείς υποψήφιος δεν έλαβε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Στον α' γύρο, ο Σασέν έλαβε 200 ψήφους και ακολούθησαν οι Σενού (με 142) και Πιβέ (με 124), ο Φιλίπ Ζουβέν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (με 48), η υποψήφια των «Οριζόντων» (κόμμα που συγκυβερνούσε με τη μακρονική παράταξη) Ναϊμά Μουτσού (με 38) και ο κεντρώος Σαρλ Ντε Κουρσόν (με 18).

Στον β' γύρο αποσύρθηκαν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων και των «Οριζόντων», ενώ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Πρώτη η Πιβέ (210 ψήφοι), δεύτερος ο Σασέν (202), τρίτος ο Σενού (143) και τέταρτος ο ντε Κουρσόν (με 12 ψήφους).

Στον γ' γύρο αποσύρθηκε και ο ντε Κουρσόν.

Η διαδικασία έδωσε νέα ώθηση και στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τη «μακρονική παράταξη» να διεκδικεί από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά τις νέες εκλογικές της απώλειες, χάρη στη «σανίδα σωτηρίας» που της προσέφερε η συγκρότηση του «ρεπουμπλικανικού μετώπου» - με τη θερμή στήριξη του NFP - στον β' γύρο των βουλευτικών, δήθεν «ενάντια στην ακροδεξιά».

Κι αφού ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός του NFP συνεργάστηκε και με τον Μακρόν και με τους Ρεπουμπλικάνους στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών... τώρα καταγγέλλει «ανίερη συμμαχία» των δύο συνεταίρων του!

Ο υποψήφιος του NFP Αντρέ Σασέν κατήγγειλε ότι «την ψήφο των Γάλλων υπέκλεψε μια ανίερη συμμαχία», ενώ ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του NFP, Αρτούρ Ντελαπόρτ, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας, η παράταξη που ηττήθηκε στις εκλογές κερδίζει την Προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Αυτό το αποτέλεσμα είναι το τίμημα μιας συμμαχίας με τη σκληρή Δεξιά που καταγγέλλουμε».

Ηδη πάντως, στελέχη των Ρεπουμπλικάνων συζητούν τα «οφέλη» ή την «ανάγκη» μιας πιθανής συνεργασίας με τη μακρονική παράταξη και για την ανάδειξη κυβέρνησης. Το στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, πρόεδρος της «Villes de France» (Ενωση Δήμων μεσαίου μεγέθους, με 10.000-100.000 κατοίκους), Ζιλ Αβέρους, αφού σχολίασε ότι «στη συντριπτική πλειοψηφία, οι ψηφοφόροι στον α' γύρο τοποθετήθηκαν στα δεξιά», υποστήριξε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σήμερα την ευθύνη να μην αφήσουν την αριστερά να κυβερνήσει και επομένως να συμμαχήσουν με τα κόμματα που αποτελούν την προεδρική πλειοψηφία».

Ο δε βουλευτής του κεντρώου κόμματος LIOT, Ορελιέν Πραντιέ (το οποίο πέρυσι συνυπέγραψε κοινές προτάσεις μομφής με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν), δήλωσε πως χρειάζεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη «ρεπουμπλικανική αριστερά» και ότι «πρέπει να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι όσοι έχουν μια "γκωλική" ψυχή (...) Η μόνη λύση είναι η ιερή ένωση για την ανοικοδόμηση της χώρας (...) Πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε μια κυβέρνηση για να ξαναχτίσουμε τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ