Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Φταίει ο... Χατζηπετρής

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σχετικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που ανθούν στην ελληνική οικονομία παράλληλα με τη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μιλώντας στο εκλεκτό ακροατήριο επιχειρηματιών - με αφορμή την απονομή των ετήσιων βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) - ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκθρέφει τα κοινωνικά φαινόμενα παρακμής και τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες καλλιέργειας τέτοιων φαινομένων, επιδόθηκε σε φραστικές καταγγελίες ενάντια σε φαινόμενα κοινωνικής κρίσης και παρακμής.

Επιχειρώντας να εμφανίσει εαυτόν και την κυβέρνηση σαν «Ρομπέν των Δασών» κατά της σήψης και της διαφθοράς, ο υπουργός στο τέλος του χαιρετισμού του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ζούμε σε μια εποχή που μάχεται λυσσαλέα τα πρότυπα δημιουργίας και εργατικότητας. Εκθειάζει το χαβαλέ, τη συλλογική ηλιθιότητα, και ως μέσο κοινωνικής διαφοροποίησης τον τσαμπουκά. Η πολιτική ως μια ανέξοδη φλυαρία. Η κοινωνική ευθύνη ως πασαρέλα δημοσίων σχέσεων. Η διάκριση του δημιουργού ως εύνοια των άξεστων νεόπλουτων και της κοσμικής ζωής». Σαν ανάχωμα σε αυτή την παρακμή - δική του έκφραση - «η ατομική δημιουργικότητα, η συλλογική υπευθυνότητα, η εργασία και η επιβράβευσή της». Στην ουσία, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το ηθικό και το κοινωνικό υπόβαθρο των πολιτικών πεπραγμένων του κόμματός του και της τάξης βέβαια που το τελευταίο εξυπηρετεί, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από τον «κνούτο» της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών!

Οι εμποροβιομήχανοι

Τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων τις οποίες ενέταξε στο πλαίσιο μιας «νέας πολιτικής», δεν έχασε την ευκαιρία να αναπτύξει, στην ίδια μάζωξη, ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Δρ. Φουντουκάκος, που κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να ενισχυθούν οι εξαγωγές».

Στο ίδιο πλαίσιο, σκιαγραφώντας τις «νέες» πολιτικές που αξιώνει το μεγάλο εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ διευκρίνισε ότι λόγος γίνεται για «απελευθέρωση στην πράξη και όχι στα χαρτιά όλων των κρίσιμων αγορών». Επιπλέον, επανέλαβε την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με τη μορφή των μετοχοποιήσεων. Ζήτησε, επίσης, «δραστική μείωση της φορολογίας εργαζομένων και επιχειρήσεων» και «να πραγματοποιηθεί επιτέλους η αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ