Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ενοποίηση του Παγκόσμιου Σκακιού;

Αθλητισμός, συνέπεια και μαζική συμμετοχή, υπό την αιγίδα της ΦΙΝΤΕ, συμβαδίζουν, ο επαγγελματισμός και οι ελάχιστοι κορυφαίοι θα σταθούν δίπλα τους μέχρι το τέλος ή θα επαναλάβουν το γνωστό δρόμο του διαχωρισμού;

Παλιότερη συνεδρίαση της ΦΙΝΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο προεδρείο (τρίτος από δεξιά), ο πρόεδρος της ΕΣΟ, Γ. Μακρόπουλος
Παλιότερη συνεδρίαση της ΦΙΝΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο προεδρείο (τρίτος από δεξιά), ο πρόεδρος της ΕΣΟ, Γ. Μακρόπουλος
Παρά την ιστορική απόφαση που ελήφθη (Πράγα, 6 Μάη 2002) στη σύσκεψη για την ενοποίηση του σκακιστικού κόσμου και την κοινή αποδοχή για την ανάδειξη ενός και μόνον Παγκόσμιου Πρωταθλητή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αν οι κορυφαίοι και γενικά οι «επαγγελματίες» (παράγοντες, χορηγοί και σκακιστές) θα δεχτούν τα συμφωνηθέντα και τη γενική ανάπτυξη του σκακιού ή αν θα αρκεστούν αποκλειστικά στο ατομικό κέρδος και τη διάσπαση, που γνώρισε το Παγκόσμιο Σκάκι τα τελευταία έξι χρόνια..!

Στη σύσκεψη της Πράγας, οι «συμβαλλόμενοι» Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ από τη ΦΙΝΤΕ και το προεδρείο του «Διεθνούς Σκακιστικού Οργανισμού» Μπέσελ Κοκ, Γκάρι Κασπάροβ, Βλαντιμίρ Κράμνικ, Γιάσερ Σεϊράβαν και Αλεξέι Ορλόβ, εξέφρασαν την ευχή για υποστήριξη της διαδικασίας ενοποίησης του σκακιστικού κόσμου και αποδέχονται την κύρια αρχή ότι η ΦΙΝΤΕ είναι ο θεματοφύλακας και ιδιοκτήτης του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και ότι είναι η μοναδική ομοσπονδία, που αναγνωρίζεται από τον παγκόσμιο αθλητισμό ότι εκπροσωπεί το σκάκι.

Επίσης, αναγνωρίζουν ότι η ενοποίηση θα οδηγήσει στο μοναδικό και αδιαφιλονίκητο παγκόσμιο πρωταθλητή, τον τίτλο του οποίου θα αποδίδει μόνον η ΦΙΝΤΕ.

Παράλληλα, ο επαγγελματικός σκακιστικός κόσμος αναζητεί «μάνατζμεντ», που θα λειτουργεί στη βάση σχεδίου για την επέκταση και κατοχύρωση του επαγγελματισμού.

Πολλοί μιλάνε και για κάποια «κενά» της νέας συμφωνίας, αφού ο νέος σχεδιασμός δε θα συμπεριλαμβάνει τους 10 κορυφαίους (λόγω «υποχρεώσεων και συμβολαίων»), στον πρώτο κύκλο αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος...

Ετσι, ο νικητής του Διεθνούς Τουρνουά του Ντόρτμουντ θα αντιμετωπίσει σε ματς τον Κράμνικ, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Πονομαριόβ, σε άλλο ματς, θα αντιμετωπίσει τον Κασπάροβ. Οι νικητές των δύο αυτών προκριματικών ματς θα αναμετρηθούν για το ενοποιημένο, πλέον, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα τέλη του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ