Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΠΛΑ
Κατέληξαν σε σχετική συμφωνία

ΜΟΣΧΑ.--

«Η συμφωνία αυτή θα βάλει τέλος στα κατάλοιπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του. Γιατί αυτές οι αντιδράσεις; Μα, για τη σχετική συμφωνία που επιτεύχτηκε στη Μόσχα, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλτον και του Ρώσου ομολόγου του Γιόργκι Μαμέντοφ, για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Βάσει της συμφωνίας, οι πυρηνικές κεφαλές των δύο χωρών θα μειωθούν από περίπου 7.295 και 6.094 σε... 1.700 με 2.200 μέχρι το 2012. Η μείωση αυτή θα επιτευχτεί, μέσω της αποθήκευσης ορισμένων όπλων και της αποσυναρμολόγησης άλλων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που μεταφέρει δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μέρος των πυρηνικών όπλων θα τεθεί «σε βαθιά κατάψυξη» -(Deep storage), ενώ άλλα θα τεθούν σε κατάσταση «επιχειρησιακών ανταλλακτικών»- (operational spares). Ωστόσο, αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή της καταστροφής των πυρηνικών όπλων ή όχι, εξακολουθεί να παραμένει το αγκάθι για τη συμφωνία που επιτεύχτηκε χτες και αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για τη Σύνοδο Πούτιν - Μπους η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου στη Μόσχα και την Πετρούπολη. Η ρωσική πλευρά εμμένει στην καταστροφή και αυτό θα κρίνει εάν τελικά θα είναι συμφωνία ίσως και η START III ή απλά ένα σύμφωνο.

Εξ ου και η σχετική διαφοροποίηση των αντιδράσεων. Από το Σικάγο ο Μπους, περιχαρής θα δήλωνε ότι «αυτά είναι καλά νέα για τον αμερικανικό λαό. Η συμφωνία αυτή θα κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό. Η νέα περίοδος που ξεκινά θα σημάνει σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας».

Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας και επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους την πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου να υπογράψει κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία τη συνθήκη μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων και των δύο χωρών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υπήρξε ουσιαστική προσέγγιση στις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό που διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ακόμη και εάν τελικά υπογραφεί η συμφωνία, με βάση τους αναλυτές, θα είναι η υπερπήδηση του πιο «εύκολου εμποδίου» στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, καθώς το πιο σημαντικό είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ κατάργησης της συνθήκης του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία και κυρίως το σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα, δηλαδή τον πόλεμο των άστρων. Σχέδιο που συναντά τη σφοδρή αντίθεση της Ρωσίας και πολλών άλλων χωρών, που επίσης συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική μείωση των στρατηγικών όπλων, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ