Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Στη δεύτερη βδομάδα

Ομάδα περιφρούρησης της απεργίας έξω από εργοστάσιο της «Ντέμλερ Κράισλερ»

Associated Press

Ομάδα περιφρούρησης της απεργίας έξω από εργοστάσιο της «Ντέμλερ Κράισλερ»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη δεύτερη βδομάδα εισέρχεται η απεργία του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, του Συνδικάτου Μεταλλεργατών IG Metall, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν χτες με τη συμμετοχή 100.000 εργατών, που απέργησαν σε 85 βιομηχανίες, στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, δηλαδή τη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τη βιομηχανική καρδιά της χώρας, τη νοτιοδυτική Γερμανία, θα συνεχιστούν παρά τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα μεταξύ της ηγεσίας της IG Metall και του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDA). Εξάλλου, σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις των βιομηχάνων, «δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτό το αίτημα για αύξηση 6,5% που ζητούν οι μεταλλεργάτες». Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι «ο διάολος θα έχει πολλή δουλιά εάν δε βρεθεί κάποια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», αφού οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβρη και η κυβέρνηση ρισκάρει πάρα πολλά, καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων εδώ και επτά χρόνια και την πρώτη που χτυπά το Βερολίνο από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιμετωπίζει όμως και τις δικές της ευθύνες όσον αφορά στην αθέτηση των υποσχέσεών της -- και πώς θα μπορούσε άλλωστε -- για καταπολέμηση της ανεργίας, που μετά την αρχική κάμψη επανήλθε δριμύτερη αγγίζοντας και πάλι το αστρονομικό νούμερο των περίπου 4 εκατομμυρίων ανέργων.

Από την άλλη πλευρά, η IG Metall, που εκπροσωπεί εργάτες, δημόσιους υπαλλήλους, τεχνικούς, μηχανικούς, δηλώνει ότι δεν έχει πια περιθώρια υποχώρησης, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, παρά τη μαχητικότητα και τον δυναμισμό του συνδικάτου, οι Γερμανοί μεταλλεργάτες αισθάνονται πολλές φορές ότι αποτελούν απειλούμενο είδος. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου κερδίζουν έδαφος, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι ότι ένα μέρος της εργοδοσίας προσπαθεί να παρακάμψει τις συλλογικές συμβάσεις και να διαπραγματευτεί συμφωνίες σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ