Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Προσωρινή παραμονή» για τους δεκατρείς

ΒΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας Βησσαρίων ΓΚΙΝΙΑ)

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες να θέσει υπό ομηρία έξι κρατών - μελών, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου τους Παλαιστίνιους μαχητές που έχουν καταφύγει στην Κύπρο. Οι έξι ευρωπαϊκές χώρες «προσφέρθηκαν» να δώσουν «προσωρινή παραμονή» στους 13 Παλαιστίνιους, οι οποίοι θα «κατανεμηθούν» χωρίς να έχει αποφασιστεί το «νομικό» καθεστώς ούτε οι επιμέρους «ρυθμίσεις». Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν τους πρέσβεις, μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες μέσα στη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου «θα υπάρξει ενιαίο καθεστώς, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία που ισχύει στις χώρες υποδοχής», ενώ εκτιμάται ότι «δε θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο, επειδή χρησιμοποίησαν βία». Αυτό σημαίνει ότι οι 13 Παλαιστίνιοι όπως και να «κατανεμηθούν», δεν θα έχουν δικαίωμα «ελεύθερης» παραμονής και μετακίνησης στις χώρες Σένγκεν, και θα τεθούν υπό περιορισμό ως «εξωκοινοτικοί» που «απειλούν τη δημόσια τάξη», παρόλο που δεν εκκρεμεί σε βάρος τους κανένα ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου, τα έξι κράτη - μέλη της ΕΕ «δεν υποχρεούνται» και δε δεσμεύονται προκαταβολικά για το αν θα μετατρέψουν την «προσωρινή» παραμονή σε μόνιμη, αν θα τους απελάσουν ή αν θα τους εκδώσουν. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, αυτή η «προσφορά» έγινε «υπό κρίσιμες συνθήκες» και προς αποφυγήν «περαιτέρω επιπτώσεων». Αυτό διαφοροποιεί την περίπτωση των 13 Παλαιστινίων από την υπόθεση Οτσαλάν, για τον οποίο εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «δεν έχουμε διάθεση για διπλωματικές επιπλοκές ούτε με τους Παλαιστίνιους, ούτε με τους Ισραηλινούς». Αλλά βέβαια η «προσωρινή» διέξοδος δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον. Σε περίπτωση που το Ισραήλ ή κάποια άλλη χώρα εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός ή περισσότερων από τους 13 Παλαιστίνιους, τότε τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση της Γενεύης (αρχή dedere aut indicare) σύμφωνα με την οποία τα έξι ευρωπαϊκά κράτη - μέλη υποχρεούνται είτε να εκδώσουν τους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ είτε να τους καταδικάσουν οι ίδιοι στη βάση του ευρω-τρομονόμου και των ιδίων «αντι-τρομοκρατικών» ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι 13 Παλαιστίνιοι θα καταδικαστούν οπωσδήποτε.

Εκκρεμές παραμένει και το ζήτημα της αναχώρησης των Παλαιστινίων από την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν», ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προσδιόρισε χρονικά την αναχώρηση «μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη». Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» προς την Κύπρο για την «πολύτιμη βοήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ