Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
44 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ηρωισμός της επιδιώκουμε κάθε μέρα να φωτίζει τη δική μας πρωτοπόρα δράση

Πλήθος νέων τίμησε και φέτος τη μνήμη της στην εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο

Ο Ν. Φάσσας
Ο Ν. Φάσσας
«Εχουμε πολλές σκοτεινές φυλακές να γκρεμίσουμε, πολλά φωτεινά σπίτια να χτίσουμε, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει πια το μαύρο. Ο κόσμος αγαπάει το άσπρο, που αγάπησες και εσύ Σωτήρια».

Με τους στίχους του Γ. Ρίτσου για την ΚΝίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου να απαγγέλλονται, ένα μουσικό αφιέρωμα και τον Υμνο της ΚΝΕ, «έκλεισε» χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η εκδήλωση τιμής για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της, που οργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Στους συμμετέχοντες μοιράστηκε ως αναμνηστικό ένα σκίτσο του Κ. Ρουγγέρη, αφιερωμένο στη Σωτηρία.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Νίκος Φάσσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «44 χρόνια μετά και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος, τα μέλη μας και φίλοι μας είμαστε πάλι εδώ. Στο πανεπιστήμιό σου συντρόφισσα Σωτηρία, εδώ που φοίτησες, και όπως και μεις σήμερα, οργάνωνες την παρέμβασή μας, την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Συνεχίζουμε γιατί έτσι μόνο τιμάμε τη θυσία σου, στον δρόμο του αγώνα, στην πάλη μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Ο ηρωισμός σου, η νεανική σου ορμή, τα ταξικά γυαλιά σου και η ακλόνητη στάση σου, μας συνεγείρουν και επιδιώκουμε κάθε μέρα να φωτίζουν τη δική μας πρωτοπόρα δράση, να είμαστε και μεις ακλόνητοι μπροστά στον ταξικό αντίπαλο, να υλοποιούμε με πάθος και αγάπη για την τάξη μας τις αποφάσεις μας μέχρι τέλους.


Και να ξέρεις, συντρόφισσα Σωτηρία, ότι κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα, εδώ και 44 χρόνια μαθαίνουν για σένα και εμπνέονται από σένα. Και ναι μπορεί να μη σε γνωρίσαμε προσωπικά αλλά γράφτηκαν πολλά για σένα, που τα ακούμε ακόμα και βουρκώνουμε!

Γιατί, συντρόφισσα Σωτηρία, έχουμε πολλές προκηρύξεις να μοιράσουμε ακόμα... έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε μέχρι να νικήσει το δίκιο».

Ο Ν. Φάσσας αναφέρθηκε στα γεγονότα πριν από 44 χρόνια, το πώς και γιατί δολοφονήθηκε η Σωτηρία, αναδεικνύοντας το αδίστακτο πρόσωπο του κεφαλαίου, τον πραγματικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, αλλά και την αταλάντευτη πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών.

«Σήμερα διαμορφώνονται εξελίξεις που μπορούν να δημιουργήσουν την πυροδότηση μεγάλων στιγμών της ταξικής πάλης, που βρίσκονται μπροστά μας», σημείωσε επισημαίνοντας: «Η μήτρα που γεννά τα αδιέξοδα είναι εδώ. Το αδυσώπητο κυνηγητό του μέγιστου ποσοστού κέρδους, η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν αυτόν τον σκοπό, είναι εδώ οι γενικευμένες και σε άλλο επίπεδο πια ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές τους αντιθέσεις, είναι οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε εξέλιξη και με συμμετοχή της χώρας μας.

Είναι εδώ η πολιτική της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων που συνεχίζει να νομοθετεί και με τη στήριξη της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης για την κερδοφορία των ομίλων, υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ. (...)


Την ίδια στιγμή, δυναμώνει η προσπάθεια του συστήματος να καλλιεργήσει την αναμονή, να εξουδετερώσει τη δυσαρέσκεια που μεγαλώνει».

***

Σημείωσε ότι «σήμερα συντελούνται σημαντικές διεργασίες σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, που έχουν την αντανάκλασή τους και στο κίνημα», τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται πως «κάτω από την καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ, δυναμώνοντας τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας, αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης που εντοπίζουμε, το αυξημένο κύρος του Κόμματος μέσα στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά ρήγματα σε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό. Αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά εμβληματικά παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος, όπως σε μεγαλειώδεις αγώνες, στους συσχετισμούς που βελτιώνονται και στους φοιτητικούς συλλόγους με την ανάδειξη της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" σε πρώτη δύναμη, στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία που εκφράστηκαν σε αυτές.

Γι΄ αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να δυναμώνουν οι προσπάθειες για αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, με άνοδο του βαθμού οργάνωσης και συμμετοχής των φοιτητών στον αγώνα, ενίσχυσης της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, υιοθέτηση από περισσότερους του πλαισίου πάλης του ΜΑΣ, ενίσχυση της συμπόρευσης με το εργατικό κίνημα.

Η συμμετοχή χιλιάδων νέων στον αγώνα, μπορεί να γαλουχήσει τη νέα γενιά με ανώτερου τύπου αρχές και ιδανικά, κόντρα στο σάπιο σύστημα και τις αξίες που διαμορφώνει. Και σε αυτό είναι αναντικατάστατος ο ρόλος της ΚΝΕ!

Ετσι, δίνουμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτήν την κατεύθυνση, για να διαπαιδαγωγηθούμε ως νέοι επαναστάτες και να διαπαιδαγωγήσουμε μια κρίσιμη μάζα νεολαίας με τις ιδέες και τη στάση μας.

Ετσι στην ενεργητική συμμετοχή στους αγώνες, μαζί με την επαφή με τις πρωτοπόρες επαναστατικές ιδέες και τη μόρφωση, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, μπορεί κάθε νέος να βρει την απάντηση στο ερώτημα "τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα"».

Παρέθεσε πλήθος παραδειγμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «μόνη διέξοδος είναι η μαχητική και αποφασιστική, σχεδιασμένη και συντονισμένη παρέμβαση του λαού και της νεολαίας στις εξελίξεις. Να κερδίσουμε δηλαδή χιλιάδες νέες και νέους από τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, να σπάμε με την πρωτοπόρα δράση μας το "τίποτα δεν γίνεται"!

Το σύνθημα "τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς", μπορεί να πάρει σάρκα και οστά με την καθημερινή, γεμάτη αυταπάρνηση παρέμβαση του κάθε μέλους της ΚΝΕ.

Να γνωρίσουν περισσότεροι την Ιστορία των αγώνων του λαού μας, να κάνουν εντέλει το βήμα για να δυναμώσουν η συλλογική διεκδίκηση και οργανωμένη πάλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με υπόσχεση συνέχισης του αγώνα τίμησαν τον Σωτήρη Πέτρουλα (2023-07-22 00:00:00.0)
Εγκαινίασε γραφεία του Κόμματος στην Αμαλιάδα (2023-01-17 00:00:00.0)
«Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό» (2019-09-07 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ κοιτά και το τώρα και το μέλλον (2019-06-22 00:00:00.0)
Θα σε θυμόμαστε, δάσκαλε (2002-10-12 00:00:00.0)
Θα κατακτήσουμε μαζί το μέλλον μας (2001-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ